„Iubesc sucul de roșii încă de când eram copil și am presupus întotdeauna că a fost inventat în America de Sud, de unde își trag originile roșiile, sau de către italieni ori spanioli, care le-au perindat în întreaga Europă cu secole în urmă. Totuși folclorul contemporan susține altceva”, remarca Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Mai departe: „Se pare că sucul de roșii a fost inventat în 1917 de Louis Perrin, un bucătar de hotel, ca suc pentru micul dejun în French Lick, Indiana. Indiferent dacă au existat încercări anterioare (și eu bănuiesc că au fost), sucul de roșii își merită reputația modernă de băutură sănătoasă. El conține compusul bioactiv licopen, care se găsește în roșiile întregi și care are efecte antiadipoase”.
1, 2 căni de suc de roșii 100% pur pe zi
Dovezi științifice: „Cercetătorii de la Universitatea Medicală Chineză din Taichung, Taiwan, au studiat efectele metabolice ale consumului de suc de roșii în cadrul unui grup de persoane sănătoase. Ei au selectat 25 de femei normoponderale cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Participantele au primit 1, 2 căni de suc de roșii 100% pur care trebuia consumat zilnic, timp de opt săptămâni. Li s-a spus să își păstreze dieta normală și rutina activităților fizice. S-au realizat măsurători corporale și teste de sânge la începutul și la sfârșitul studiului. La sfârșitul celor opt săptămâni, toate femeile au fost cântărite și măsurate și s-au comparat analizele de sânge de dinaintea testului și de la finalul său”.
Adiponectina, în creștere
Și? „Rezultatele au arătat că un consum zilnic de suc de roșii a condus la o pierdere în greutate de 0,5 kg în decurs de opt săptămâni și a determinat eliminarea a 0,5% din grăsimea corporală. Circumferința taliei la consumatoarele de suc de roșii a scăzut cu 1,2 cm. Au scăzut și colesterolul și valorile din sânge ale markerului inflamator denumit proteină chemotractantă monocitară, o proteină care atrage celulele denumite macrofage să participe la inflamație. În plus, a existat un marker care a crescut cu 25% după consumul de suc de roșii, și acela a fost adiponectina, hormonul adipos al cărui rol este acela de a sensibiliza celulele la insulină și de a optimiza metabolismul”.
De cinci ori mai multe fibre alimentare
Există numeroase tipuri comerciale de suc de roșii, inclusiv unele produse obținute prin adăugarea altor legume și condimente care au propriile beneficii metabolice. „Ca la orice alt produs, verifică însă eticheta cu ingrediente pentru a afla ce altceva conține în afară de roșii. Evită sucurile ambalate care conțin zahăr adăugat. Și reține că îți poți face cu ușurință suc de roșii cu roșii proaspete de grădină. (Pont: dacă adaugi puțin suc proaspăt de lămâie în sucul de roșii, îi vei potența aroma). Ca în cazul oricărei băuturi, consumul cu moderație este esențial, așa că limitează consumul de suc de roșii și nu îl da pe gât ca să te hidratezi. Sucul de roșii are cam același număr de calorii precum cel de portocale, dar conține și de cinci ori mai multe fibre alimentare care sunt benefice pentru sănătatea intestinală. Soarbe-l așadar încet, pentru a-i savura aroma minunată!”. Doza de consum recomandată de specialiști? „1, 2 căni de suc pur de roșii pe zi”.
„Dacă adaugi puțin suc proaspăt de lămâie în sucul de roșii, îi vei potența aroma”, Dr. William W. Li
„Sucul de roșii are cam același număr de calorii precum cel de portocale, dar conține și de cinci ori mai multe fibre alimentare care sunt benefice pentru sănătatea intestinală”, Dr. William W. Li