x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Superalimentele și beneficiile lor 

Superalimentele și beneficiile lor 

de Maria Coman    |    13 Iul 2022   •   07:40
Superalimentele și beneficiile lor 

Se vorbește foarte mult despre superalimente în ultimii ani, sunt diverse produse care apar și dispar de pe lista asta, a celor care ar aduce beneficii extraordinare sănătății.

Sigur că nu există minuni și că totul ține de stil de viață în general, nu ne putem aștepta ca mâncând chia în fiecare dimineață, iar în rest doar sticksuri sau biscuiți totul să fie perfect. Dar putem ține cont de beneficiile studiate științific ale unor alimente și să vedem cum le putem include în dieta noastră. 

Ce sunt de fapt aceste superalimente? Sunt alimente care au o densitate nutrițională foarte mare, adică oferă o cantitate substanțială de nutrienți și foarte puține calorii. Au un volum mare de minerale, de vitamine și de antioxidanți, mai mare decât alimentele obișnuite. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi, adică acele produse secundare ale organismului nostru care pot să facă multe pagube în sănătatea noastră, având legături strânse cu boli grave, cum ar fi cele de inimă, artrita, deficiențele imunitare, bolile degenerative și așa mai departe. 

Studiile au demonstrat că superalimentele bogate în antioxidanți și flavonoide ajută la prevenirea bolilor coronariene și a cancerului, precum și la îmbunătățirea imunității și la scăderea inflamației. Consumul regulat de fructe și legume este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unor afecțiuni legate de stilul de viață și poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Printre cele mai cunoscute superalimente din această categorie se numără fructele de pădure. Și cum e și sezonul lor, poate e un moment bun să începeți să le consumați cu o frecvență mai mare. Nivelul ridicat de flavonoide din fructele de pădure reduce riscul de infarct și nu numai. Pe lista fructelor de pădure includem afinele, zmeura, murele, dar și merișoarele și fructele de goji care au început să fie cultivate și în țara noastră în ultimii ani. Afinele sunt bogate în fibre și vitamina K, merișoarele conțin un anumit tip de flavonoid care ajută la scăderea riscurilor de a face infecții urinare, iar goji, originare din Asia, au un conținut mare de vitamine C, E și alte flavonoide și sunt utilizate frecvent în medicina orientală pentru a ajuta la tratarea diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale și pentru a menține sănătatea ochilor, ficatului și rinichilor.

Un aliment pe care nu îl tratăm cu suficientă atenție este ceaiul, deși conține puține calorii, ajută la hidratare și este o sursă bună de antioxidanți. Catechinele, antioxidanți puternici care se găsesc în principal în ceaiul verde, au proprietăți benefice antiinflamatorii și anticancerigene. Iar un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology a examinat efectele consumului de ceai verde, ceai alb și apă asupra nivelului de stres la un grup de studenți, iar rezultatele arată un nivel ceva mai redus pentru cei care au consumat ceai verde. Sigur, e nevoie de studii mai ample pentru a confirma acest posibil beneficiu pentru sănătate, dar proprietățile ceaiurilor ar trebui privite cu mai mult interes, adesea au un rol antiinflamator puternic, pot ajuta la reglarea ritmului de somn și la reglarea greutății.

Ciocolata neagră este, la rândul ei, bogată în flavonoide, substanțe care previn bolile coronariene și întăresc sistemul imunitar. Componenta din ciocolată responsabilă în mod specific pentru aceste beneficii este pudra de cacao, dar rețineți că ciocolata poate avea ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul adăugat, care ar putea anula aceste beneficii

Vinul și strugurii, știu, nu vă așteptați să găsiți vinul pe o listă de superalimente, dar iată ce spun cercetările:  resveratrolul, acea substanță care se găsește în coaja strugurilor roșii, este cea care a făcut ca vinul să devină cunoscut și ca fiind sănătos pentru inimă. Există câteva studii care arată că resveratrolul ar fi util și în protecția împotriva neuropatiei diabetice și a retinopatiei, afecțiuni cauzate de diabet în care vederea este grav afectată. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că resveratrolul este benefic pentru tratarea bolii Alzheimer, ameliorând bufeurile și schimbările de dispoziție asociate menopauzei și îmbunătățind controlul glicemiei. Frunzele verzi și soia se află și ele pe lista superalimentelor. Ce e important să reținem și să știm e că alimentele de acest gen pot fi incluse fără prea mult efort în dieta obișnuită, nu trebuie să devină o căutare permanentă a superalimentelor.  Secretul este că orice legumă cu frunze verzi sau fructe de pădure dintr-un magazin alimentar vor oferi multe dintre aceleași beneficii pe care le putem găsi în superalimentele vândute la prețuri premium sau cu etichete care mai de care mai pompoase. Cumpărați produsele de sezon și din surse locale pentru a vă asigura cel mai mare conținut de nutrienți. Nu uitați de banalul măr sau de morcovi, toate fructele și legumele sunt în esența lor niște superalimente. La fel de important este, așadar, să înlocuim cât mai multe dintre produsele procesate cu unele naturale, pe care să le pregătim termic cât mai ușor. 

 

×