Mâncărimile la nivelul scalpului pot fi foarte deranjante. Și, deși mătreața este cea mai frecventă afecțiune care le poate provoca, nu este singura. O ciupercă, o reacție alergică sau anumite tipuri de inflamație pot de asemenea fi motivul pentru care vă mănâncă pielea capului. Iată cinci dintre cele mai frecvente motive pentru mâncărimile scalpului.
Mătreața. Foarte mulți oameni se confruntă cu mătrața și simptomele ei neplăcute, printre care scalpul uscat și mâncărimile, precum și descuamările. Această afecțiune este dată, de cele mai multe ori, de infecția cu o ciupercă numită Malassezia. Alte ori, mătreața este provocată de scalpul foarte uscat sau reacția la anumite produse de curățare. Tratamentul constă de obicei în șampoane speciale împotriva mătreții, pe bază de ketoconazol, zinc sau cărbune. Atenție, dacă aveți părul blond și nu vreți să îl vedeți mai închis la culoare, nu încercați produsele pe bază de cărbune. Alte remedii la îndemână în casă pot fi uleiul de cocos, oțetul de mere sau soluțiile cu aloe vera.
Dermatita seboreică. Este o inflamație a foliculilor piloși, despre ale cărei cauze medicii nu au foarte multe informații. Cei mai mulți o consideră o formă gravă de mătreață. Dermatita seboreică poate fi tratată cu șampoane medicinale sau cu creme pe bază de hidrocortizon sau fluocinolon. Este bine să consultați un medic dermatolog, care să vă diagnosticheze și să vă indice tratamentul.
Dermatita de contact. Este de fapt o reacție de inflamare a pielii, la contactul cu un material la care este alergică. Astfel de materiale pot fi nichelul, latexul, anumite țesături sau make-up. Alergia se poate manifesta prin iritația pielii, mâncărimi, crăpături sau inflamație. Medicii spun că cel mai adesea, scalpul este alergic la PPD (parafenilendiamina) o substanță prezentă adesea în vopselurile de păr. De obicei, îndepărtarea factorului care provoacă alergia duce la dispariția simptomelor, însă dacă acestea persistă este nevoie de un tratament ca în cazul dermatitei seboreice.
Pecinginea. Infecțiile fungice pot apărea atât la picior sau în zona genitală, cât și în zona scalpului. Pecinginea apare mai ales la tineri și la copii (este foarte contagioasă și se răspândește în școli) și provoacă niște cruste, mâncărimi și chiar porțiuni pe scalp unde cade părul. Tratamentul pe bază de creme anti-fungice poate fi dublat de medicamente cu același rol, dacă infecția este foarte puternică.
Păduchii. Apar mai ales la copii și provoacă o senzație de mâncărime la nivelul pielii capului.Pot fi îndepărtați cu ajutorul unui șampon special, pe bază de piretrină, un insecticid care atacă sistemul nervos al păduchilor, anihilându-i. Deși în popor sunt cunoscute mai multe tipuri de tratamente, precum uleiul de măsline sau maioneza, eficiența lor nu a fost atestată de studii.