Vă plac caisele şi obişnuiţi să consumaţi des aceste fructe? Lucruri interesante despre nutriţia de caise şi de ce pot fi bune pentru sanatatea ta - crude, uscate, sau fierte, ne oferă Journal of the American College of Nutrition.
Cu un conținut redus de grăsimi și o mulțime de fibre, caisele deţin doze mari de alte vitamine esențiale. Nu lăsa însă ca mărimea lor să te păcălească, deoarece o singură caisă conţine aproximativ 60 de calorii.
Beneficiile caiselor pentru sănătate
Vitamina A
Caisele sunt bogate în vitamina A, care este bună pentru vedere. Dar ce este vitamina A mai exact şi câtă nevoie avem de ea? O vitamină solubilă în grăsimi, care este prezentă în mod natural în multe alimente, vitamina A este importantă pentru vederea normală, funcţionarea corectă a sistemului imunitar, pentru reproducerea şi menţinerea sănătăţii pielii, a dinţilor, a ţesuturilor moi şi a scheletului.
Sunt 2 tipuri de vitamina A. Primul tip, vitamina A preformată, se găseşte în carne de pasăre, de peşte şi în produse lactate. Al 2-lea tip, provitamina A, se găseşte în fructe, legume şi alte produse pe bază de plante. Cel mai întâlnit tip de provitamina A, întâlnit în produse şi suplimente alimentare este betacarotenul.
În timpul unei cercetări în curs de desfăşurare, studiile examinează modul în care vitamina A poate juca un rol în prevenirea cancerului și a afecțiunilor oculare legate de vârstă. Femeilor li se recomandă să consume 700 de micrograme de vitamina A în fiecare zi, iar bărbaților 900 micrograme. O ceaşcă de felii de caise (aproximativ 4 caise şi jumătate)conține 158 micrograme.
Potasiu
Caisele furnizează o sursă importantă de potasiu. Potasiul este un mineral și electrolit, care ajută la menținerea unui echilibru adecvat al fluidelor, ajută funcția mușchilor şi reglarea bătăilor inimii. Potasiu, de asemenea, asigură o digestie sănătoasă şi oase puternice. Obținerea unor cantități suficiente de potasiu în fiecare zi poate ajuta la menţinerea tensiunii arteriale normale și la reducerea riscului de a avea un accident vascular cerebral.
În medie, un adult obține 4,7 grame de potasiu pe zi. O ceaşcă de caise feliate furnizează 427 miligrame de potasiu față de necesarul zilnic.
Fibre
Caisele conțin cantități semnificative atât fibre insolubile cât și solubile, dar sunt deosebit de bogate în fibre solubile, care promovează și mențin sănătos nivelul de glucoză din sânge şi colesterolul.
A ceaşca de caise feliate oferă în jur de 79 calorii şi 3,3 grame de fibre. Clinica Mayo recomandă ca femeile în vârstă de 50 de ani sau mai tinere să consume 25 de grame de fibre pe zi, iar barbaţii în varsta de 50 de ani sau mai tineri să consume 38 de grame pe zi.
Sfaturi pentru alegerea caiselor
- Cumpăraţi fructele în stare proaspătă. Optaţi pentru caise de sezon care sunt cultivate în SUA. Caisele care se găsesc iarna, nu sunt foarte gustoase, deoarece sunt culese prea devreme.
- Alegeţi cu atenţie. Examinaţi fiecare caisă, cele de culoare galbenă sau portoliu spre roşu sunt coapte. Evitaţi caisele de un verde sau galben pal, pe cele zdrobite sau stafidite.
- Mirosiţi-le. Caisa coaptă are întotdeauna o aromă dulce.
Caisele uscate
Care sunt mai bune? Crude sau uscate? Fructele îşi pierd cea mai mare cantitate de apă atunci când se usucă, astfel încât este nevoie de 3-4 kilograme de fructe proaspete pentru a produce un kilogram de fructe uscate.
Fructele uscate oferă beneficii în plus faţă de fructele proaspete: sunt convenabile, se păstrează bine și oferă un impuls de energie rapid. Cercetările arată că fructele uscate oferă surse bogate de fibre alimentare și de fier - în special smochinele, stafidele, prunele uscate şi caisele. Prin înlocuirea câtorva porţii de fructe proaspete pe săptămână, cu porții mai mici de fructe uscate, se poate crește aportul de fibre alimentare, de potasiu, fier și antioxidanți.
Atenție: deoarece conţin mai mult zahăr, fructele uscate pot face rău sănătăţii dentare dacă sunt consumate în cantităţi prea mari. Consumul de fructe uscate în timpul mesei reduce riscul de carii mai mult decât o gustare, fie prin clătire cu apă, fie prin spălatul pe dinti imediat după masă.