x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 5 beneficii mai puțin cunoscute ale aromat​​​​​​​erapiei

5 beneficii mai puțin cunoscute ale aromat​​​​​​​erapiei

19 Apr 2022   •   23:05
5 beneficii mai puțin cunoscute ale aromat​​​​​​​erapiei
Sursa foto: Shutterstock

În linii mari, aromaterapia presupune utilizarea uleiurilor esențiale într-un mod sistematic pentru relaxarea și pentru ameliorarea diferitelor tulburări. Aceasta se poate face complementar cu tratamentele clasice, nealterând eficiența lor.

Deși se apelează la aromaterapie ca metodă alternativă de tratament încă din cele mai vechi timpuri, beneficiile acesteia nu sunt cunoscute pe deplin. Mai jos vei afla cum se poate face, dar și care sunt beneficiile mai puțin cunoscute pe care aromaterapia le are:

1.Susținerea echilibrului hormonal

În primul rând, procesul se poate realiza prin 3 moduri:

 

  • Cu ajutorul difuzoarelor pentru uleiuri de aromaterapie;
  • Prin inhalare directă a substanțelor;
  • Prin aplicarea topică - masaje, comprese sau băi aromatizate.

 

De-a lungul timpului, studiile realizate de National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) au dovedit că folosirea constantă a uleiurilor terapeutice poate contribui la reglarea nivelurilor de estrogen și progesteron, fiind utile atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

 

De asemenea, acestea pot fi utile pentru reducerea simptomelor menstruației sau menopauzei.

2.Îmbunătățirea calității somnului

Majoritatea uleiurilor esențiale folosite în aromaterapie au și un efect de relaxare. Deoarece, adesea, tulburarile de somn sunt cauzate de stres, anxietate sau un stil de viață dezechilibrat, folosirea lor poate fi benefică pentru îmbunătățirea calității orelor de somn.

 

Una dintre cele mai eficiente metode de utilizare în acest sens o reprezintă  utilizarea difuzoarelor de aromaterapie cu aproximativ o oră înainte de culcare. Este nevoie doar de câteva picături aplicate în dispozitiv sau într-o lumânare. Pe lângă aerul parfumat, particulele inhalate vor contribui la relaxarea creierului.

3.Susținerea sănătății organismului

Anumite uleiuri folosite în cadrul sesiunilor de aromaterapie au proprietăți antiseptice. Astfel, difuzarea lor în aer contribuie la eliminarea bacteriilor și ciupercilor, lucru care poate ameliora simptome precum strănutul, tusea sau nasul congestionat.

 

De asemenea, în urma cercetărilor realizate de NCCIH s-a demonstrat că uleiurile bazate pe citrice pot fi un adevărat suport pentru imunitate și pot reduce stările de anxietate, depresie și oboseală.

4.Menținerea funcțiilor digestive în parametri optimi

Digestia este unul dintre cele mai importante procese pe care corpul uman le realizează zilnic (sau de mai multe ori pe zi). Constipația, diareea, balonarea sau crampele abdominale pot fi ameliorate prin ingerarea uleiurilor esențiale comestibile de aromaterapie.

 

Printre cele mai eficiente în aceste situații sunt uleiurile de ghimbir, mușetel, fenicul, salvie sau lavandă. Acestea se pot consuma ca atare, câte 5-10 picături diluate într-un pahar cu apă, dar și combinate cu alte ingrediente în sucuri sau smoothie-uri.

5.Ameliorarea durerilor

Efectul analgezic pe care aromaterapia îl are reprezintă unul dintre cele mai puțin cunoscute beneficii ale acesteia. Cefaleea (durerea de cap), migrenele sau senzația de durere musculară pot fi reduse de folosirea uleiurilor esențiale. Acestea acționează prin îmbunătățirea fluxului sangvin și al celui de oxigen, susținând organismul în ameliorarea durerilor.

 

Cele mai folosite uleiuri aromaterapeutice pentru aceste probleme sunt cel de susan, eucalipt, gălbenele, ienupăr, mentă sau lemn de santal.

 

Apelează cu încredere la aromaterapie, fie că vrei să îți îmbunătățești starea de spirit sau să o folosești ca metodă alternativă sau complementară pentru tratarea diverselor afecțiuni. Un avantaj al aromaterapiei este reprezentat și de efectele destul de rapide pe care aceasta le are.

 

Motivul este concentrația puternică a uleiurilor esențiale. Cu numai câteva picături, simptomele cauzate de anumite probleme pot începe să se atenueze. Beneficiile oferite de aromaterapie sunt nenumărate și pot contribui la bunăstarea organismului și minții tale.

 

×