Usturoiul e asociat cu respirația urât mirositoare și cu vampirii. Dar este, de fapt, un adevărat aliment sănătos! Folosit de milenii, face acum obiectul a numeroase studii și continuă să uimească prin beneficiile sale.
Iubește-l sau urăște-l, trebuie să recunoaștem: usturoiul este esențial în bucătărie. Folosit drept condiment, acest aliment face parte din multe feluri de mâncare regionale tradiționale. Dar nu doar aroma îl face special ...
Cultivat încă din Antichitate, usturoiul (Allium sativum) este o plantă banală care își ascunde bine jocul. În spatele gustului puternic, are multe beneficii pentru sănătate.
1) Un aliat împotriva infecțiilor
Timp de secole, usturoiului i se atribuie capacitatea de a ne apăra împotriva infecțiilor virale, bacteriene, fungice ... și chiar a infecțiilor parazitare. Ar trebui să credem? Cel puțin parțial. Cățeii lui conțin fenoli cu proprietăți antiseptice, dar și alini care se vor transforma în diverși compuși ai sulfului.
Datorită compoziției sale, usturoiul are proprietăți antibacteriene, antivirale și de deparazitare. În medicina naturistă, este utilizat în principal în prevenire, dar și în tratamente și pentru dezinfectare.
Literatura științifică nu clarifică lucrurile, atunci când vine vorba de a indica un efect terapeutic specific. În răceala obișnuită, de exemplu, usturoiul nu reduce durata infecției și are un efect modest în prevenirea acesteia. Autoritățile sanitare admit însă utilizarea acestui aliment pe lângă medicamentele recunoscute.
2) Un probiotic eficient
...................