Gastrita este o afecţiune curentă cu multiple cauze. În această afecţiune este lezată mucoasa gastrică de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice. Aceste leziuni pot avea o evoluţie autolimitantă, ducând la cicatrizare sau, dimpotrivă, pot duce la complicaţii grave reprezentate în special de hemoragii sau perforaţii.
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, insistă asupra a două aspecte: respectarea tratamentului prescris de medicul specialist în cazul gastritei şi potenţarea acestuia prin terapii complementare. Iată câteva reţete.
ANASONUL. Se prepară o infuzie din 150 ml de apă clocotită la care se adaugă o lingură de fructe rase de anason. Se lasă la răcit, după care se strecoară. Din această infuzie se vor bea trei căni pe zi, înainte de mesele principale.
DUDUL. Se prepară o infuzie dintr-o lingură cu frunze de dud mărunţite şi 250 ml de apă. Se beau trei căni pe zi, după mesele principale.
OBLIGEANA. Specialistul nostru recomandă decoctul din obligeană, care se prepară dintr-o lingură cu plantă mărunţită şi 250 ml de apă. Se fierbe două-trei minute, după care se strecoară şi se bea în reprize: dimineaţa şi seara, înainte de masă. La fel de eficient este şi maceratul, care se obţine din 250 ml de apă rece în care se pune o lingură cu rădăcină de obligeană. Se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Se vor consuma două căni pe zi, una dimineaţa şi una la prânz.
ROINIŢA. Infuzia se obţine dintr-o lingură cu frunze la o cană de 250 ml de apă. Se acoperă 20 minute. Apoi, se strecoară şi se beau trei căni pe zi, după mesele principale.
SALCÂM. Se beau două căni pe zi, între mese, din infuzia obţinută din două linguri de flori de salcâm şi 250 ml de apă.
ZMEUR. Se infuzează două linguri de frunze uscate şi 250 ml de apă. Se acoperă 15 minute şi se consumă două căni pe zi, dimineaţa şi seara.
ROL. Toate remediile propuse de doctorul Cristina Bălănescu sunt recomandate în cazul gastritei hiperacide. Aceste remedii au capacitatea de a scădea aciditatea şi senzaţia de balonare. De asemenea, ele scad inflamaţia mucoasei care duce la apariţia durerii.
PREVENŢIE. Pentru a preveni gastrita, trebuie ştiuţi factorii ce pot declanşa boala. Iată de ce specialistul nostru vă sfătuieşte să spuneţi "NU" stresului şi exceselor: de alcool, cafea şi de tutun (mai ales pe stomacul gol).