Afinele conţin antioxidanţi care previn apariţia cataractei, glaucomului, varicelor, hemoroizilor, afecţiunilor cardiovasculare. Datorită aceloraşi antioxidanţi, afinele protejează creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile aflate în directă legătură cu înaintarea în vârstă, cum ar fi Alzheimer sau alte forme de demenţă.
Totodată, ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă bogată de vitamina A şi C, dar şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine.Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, sfătuieşte persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II să includă afinele şi ceaiul de afine în regimul alimentar.
Atât afinele, cât şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. Cu ajutorul acestora, afinele limitează producţia de insulină. Se ştie că insulina intervine în procesul de îngrăşare, prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. Astfel, afinele îi ajută pe diabetici să îşi menţină greutatea, dar le furnizează şi vitaminele şi mineralele esenţiale de care organismul are nevoie.
COMBATE DIAREEA
Ceaiul de afine conţine taninuri. Astfel, specialistul nostru îl recomandă pentru combaterea diareii. Tot conţinutul de taninuri ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi la calmarea tractului digestiv, la vindecarea mai rapidă a leziunilor sau la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau diferitelor tipuri de alergii.
CURĂ PENTRU O IMUNITATE MAI BUNĂ
În cazul în care aveţi o imunitate scăzută, o puteţi îmbunătăţi cu ajutorul unei cure cu afine. Indicat este ca aceasta să fie urmată timp de 20 de zile. Specialistul nostru vă asigură că nu trebuie să vă îngrijoraţi că v-aţi putea îngrăşa. Mai mult decât atât, specialistul nostru le recomandă şi în caz de obezitate.
UZ COSMETIC
Frunzele şi fructele de afin pot fi folosite şi în cosmetică. Măştile, compresele, cataplasmele, spălăturile sunt utilizate în special pentru efectul astringent şi antibacterian la toate tipurile de ten.
În cazul măştilor, frunzele şi fructele de afin se pot amesteca cu smântână sau lapte. Se ţin pe faţă timp de 20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. "Aceste măşti sunt foarte utile pentru riduri", precizează medicul Cristina Bălănescu.
RECOMANDĂRI
Pentru a fi păstrate proaspete cât mai mult timp, afinele trebuie ferite de umezeală, deoarece prezenţa apei le putrezeşte. De asemenea, pentru a vă bucura de o cantitate mai mare de antioxidanţi, alegeţi fructele bine coapte. Acestea se vor depozita într-un vas acoperit în frigider. Atenţie! Afinele nu trebuie ţinute la temperatura camerei mai mult de o zi, deoarece se strică.