x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Apiterapie pentru nas şi gât

Apiterapie pentru nas şi gât

de Magda Colgiu    |    29 Sep 2009   •   00:00
Apiterapie pentru nas şi gât
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Mierea, nectarul zeilor şi medicamentul muritorilor. Această minune a naturii este, din nefericire, deseori ignorată, deşi are un potenţial antibacterian şi antiinflamator uluitor.



Sunt puţine familii care au în casă măcar un borcănel de miere, ce să mai spunem de propolis sau de lăptişor de matcă.
În ciuda faptului că oamenii se cunosc de peste 2.000 de ani proprietăţile curative ale produselor stupului în afecţiunile bronhopulmonare.

Şi cum sezonul rece, dar şi afecţiunile specifice acestui anotimp se apropie, prezentăm câteva produse apicole ce ajută la întărirea organismului sau la lupta contra răcelilor şi a guturaiului.
Doctor biochimist Cristina Mateescu, CS.II., C&D Apiterapie S.C.I.C-D. APICULTURA Bucureşti, membru al Comisiei Permanente de Apiterapie a APIMONDIA, explică ce afecţiuni pot fi tratate cu produse apicole.

AFECŢIUNI BRONHOPULMONARE
Produsele apicole îşi exercită proprietăţile curative în afecţiunile bronhopulmonare. Astfel, rezultate foarte bune sunt oferite de asocierea propolisului cu mierea, dacă este posibil o miere de tei sau de eucalipt, în tratamentul bronşitei cronice.
În unele cazuri, chiar dacă propolisul aplicat ca unic tratament nu oferă rezultatele spectaculoase aşteptate, el se constituie într-un real adjuvant al tratamentului clasic utilizat în astfel de afecţiuni.

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, anestezice şi eutrofice locale, propolisul este utilizat şi pentru atenuarea crizelor de astm şi pentru scăderea frecvenţei acestora. Efectele sunt datorate proprietăţilor imunoprotectoare favorabile unei creşteri a capacităţilor de apărare a organismului.

Astmul bronşic poate beneficia de ameliorări semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin microînţepături. Complementar terapiei convenţionale, propolisul contribuie la inhibarea dezvoltării bacilului tuberculozei, favorizează resorbţia focarelor de infecţie şi susţine lupta organismului împotriva agentului responsabil, bacilul Koch.

AMESTECURI DE MIERE
Oto-rino-laringologia (O.R.L.) este poate specialitatea medicală care beneficiază cel mai mult de efectele miraculoase ale apiterapiei.
Acţiunea sa antitusivă, fluidifiantă şi expectorantă este legată de prezenţa unor substanţe volatile în compoziţia sa (exemplu: farnesol în cazul mierii de tei), dar şi proprietăţilor sale antibacteriene. Acestea permit inhibarea creşterii agentului responsabil de producerea difteriei, Corynebacterium diphteriae.

Este bine să amintim de mierea în fagure, un excelent adjuvant în tratamentul rinitelor, al sinusitelor şi al corizelor spasmodice (febra fânului). Acţiunea sa de atenuare a durerii se dovedeşte foarte preţioasă la aplicarea locală pe o aftă. În astfel de cazuri, se poate recomanda un amestec de miere de cimbru cu propolis sau tinctura de propolis.

Unele sortimente de miere, cum este cazul mierii de lavandă, a mierii de cimbru sau a celei de conifere, dar şi amestecul de miere cu propolis sunt de un real ajutor în recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită.




PROPOLISUL REDUCE RAPID DUREREA
Cunoscut deja de marii preoţi ai Egiptului antic, propolisul s-a dovedit extrem de util, uneori spectaculos de eficient în tratamentul unor afecţiuni respiratorii. Prin proprietăţile sale antimicrobiene - datorate compuşilor flavonoizi, a esterilor acizilor fenolici cu alcooli aromatici şi a uleiurilor esenţiale din fracţiunea volatilă -, a proprietăţilor antiinflamatoare şi anestezice, propolisul este foarte bine adaptat să acţioneze asupra proceselor patologice. În multe cazuri, el poate depăşi eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratamentul acestor afecţiuni.

Acest produs natural prezintă avantajul de a opri rapid durerea, de a-şi exercita acţiunea o perioadă lungă şi de a reduce durata tratamentului clasic. Între afecţiunile ce pot beneficia rapid de efectele propolisului se numără faringitele cronice, alergiile rino-sinusale şi rino-sinusita cronică. Dacă la tratamentul cu propolis se asociază lăptişor de matcă şi miere, eficienţa este sporită în amigdalite, otite, traheite şi guturai.

Trebuie să mai menţionăm că, în aplicare internă, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, întrucât el acţionează printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici şi non-specifici şi are ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală.

LĂPTIŞORUL DE MATCĂ
Biochimistul Cristina Mateescu oferă date şi despre un produs apicol cu reale calităţi terapeutice - lăptişorul de matcă. Produsul se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripă sau de infecţii virale acute. Aplicat în terapie de şoc, lăptişorul de matcă poate conduce rapid la dispariţia simptomelor. Trebuie însă ca, în acest caz, administrarea să se facă cu mare prudenţă în cazul persoanelor cu antecedente alergice şi mai ales celor ce prezintă tulburări hormonale. Mai prudent este să nu se depăşească dozele şi să se încerce asocierea acestuia cu interferonul.

Dacă e utilizat în tratamentul unor afecţiuni cronice nespecifice pulmonare, reduce durata totală a spitalizărilor. Mecanismul de acţiune constă în exercitarea unor efecte imunomodulatoare specifice, iar rezultatul constă în diminuarea simptomelor unor astfel de afecţiuni, precum transpiraţia abundentă, tusea, ralurile şi accesele de astm.

PREPARATE CONTRA TUSEI
- O linguriţă de miere, două linguri de seminţe de anason, un vârf de sare şi o cană cu apă. Amestecul se fierbe şi apoi se răceşte. Se iau câte două linguri la fiecare două ore.
- Spălaţi bine o ridiche neagră. Faceţi o scobitură în ea şi puneţi două linguri de miere. Acoperiţi cu o hârtie groasă şi lăsaţi într-un loc uscat timp de trei-patru ore. Cei care nu se mai opresc din tuse trebuie să ia o linguriţă de trei-patru ori înainte de mese şi înainte de culcare.

×
Subiecte în articol: miere terapii complementare apiterapie