x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Atac vascular tratat cu muzică de operă

Atac vascular tratat cu muzică de operă

de Gina Matei    |    07 Iul 2009   •   00:00
Atac vascular tratat cu muzică de operă
Sursa foto: Marcelo Del Pozo / Reuters

Muzica de operă poate ajuta la recupe­rarea pacienţilor după ce au suferit un atac vascular cerebral. Cum? Potrivit medicilor de la Universitatea din Pavia, ascultarea tipului potrivit de muzică poate încetini ritmul cardiac şi poate scădea presiunea sângelui.



Autorii studiului vin şi cu o recomandare: aria "Nessun Dorma" de Puccini. Datorită crescendo-urilor şi diminue­dou­rilor, aceasta este cea mai indicată şi poate ajuta la reabilitarea după un atac cerebral. În prezent, muzica este deja folosită ca metodă terapeutică în multe spitale din Marea Britanie. Pe lângă faptul că este un tratament ieftin şi uşor de administrat, muzica reprezintă şi un medicament cu efecte fizice sensibile asupra organismului şi a psihicului uman.

Pasajele muzicale în crescendo stimulează organismul

În timp ce ariile cu un tempo rapid stimulează respiraţia, ritmul cardiac şi presiunea arterială, ariile cu un tempo lent au efectele contrarii. Pentru a ajunge la această concluzie, Luciano Bernardi şi colegii săi de la Universitatea din Pavia (Italia)  au rugat 24 de voluntari sănătoşi să asculte cinci arii diferite de muzică clasică. Astfel, s-a monitorizat modul în care organismele acestora au reacţionat.

"Simfonia a 9-a" de Beethoven, aria "Nessun Dorma" din "Turandot" de Puccini, "Cantata Nr. 169" de Bach, "Va Pensiero" din Nabucco şi "Libiam Nei Lieti Galici" din "Traviata" de Verdi sunt cele cinci arii pe care le-au selecţionat specialiştii.

Pasajele muzicale în crescendo au avut un efect stimulator asupra organismului, au determinat îngustarea vaselor de sânge de sub piele, creşterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac şi a celui respirator. Spre deosebire de acestea, pasajele muzicale în descrescendo au determinat relaxarea organismului, scăderea ritmului cardiac şi a presiunii arteriale.

Ariile de Verdi, la mare căutare
Totodată, cercetătorii italieni au testat diverse combinaţii de muzică şi pauze muzicale pe cei 24 de voluntari şi au descoperit că bucăţile muzicale în care pasajele rapide alternează cu cele lente, aşa cum sunt ariile de operă, par să fie cele mai bune pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi pentru stimularea inimii.

La mare căutare sunt ariile compuse de Verdi, ale căror fraze muzicale sunt lungi de circa 10 secunde şi se sincronizează cel mai bine cu ritmul natural cardiovascular. Anual, numai în Marea Britanie, aproximativ 150.000 de persoane sunt afectate de atacuri cerebrale.

×
Subiecte în articol: meloterapie