x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Beneficiile ceaiului de coada calului asupra sănătății

Beneficiile ceaiului de coada calului asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2025   •   18:20
Beneficiile ceaiului de coada calului asupra sănătății

Coada calului este o plantă medicinală cu multe beneficii asupra sănătății.

Denumită științific Equisetum arvense, coaa calului se consumă mai ales sub formă de ceai sau adăugată în diverse terapii locale. 

Băutura se prepară din tulpina uscată a plantei, peste care se adaugă apă fierbinte. 

Proprietățile ceaiului de coada-calului

Are proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, cicatrizante și remineralizante. Pe lângă consumul sub formă de ceai, planta poate fi administrată în mai multe variante: capsule, pulbere, extract, tinctură.

Efectele secundare pot apărea dacă bei ceai de coada-calului în cantități mari pentru o perioadă lungă de timp. Printre acestea sunt: dureri de cap, diaree, pierdere în greutate, deshidratare, slăbiciune musculară și alterare a conductivității cardiace.

Siluetă

Ceaiul de coada-calului poate susține procesul de slăbire datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, de detoxifiere și diuretice. Conține flavonoide și acid cafeic, ajutând astfel la controlul greutății. Aceste substanțe pot sprijini arderea grăsimilor și pot avea o acțiune eficientă în eliminarea lichidelor.

Infecții urinare

Datorită proprietăților sale diuretice, ceaiul de coada-calului ajută în tratarea infecțiilor de tract urinar și a altor afecțiuni renale sau urinare. Poate ajuta împotriva cistitei sau nefritei. Prin stimularea eliminării urinei poate susține eliminarea bacteriilor din urină.

Tensiune arterială

Ceaiul de coada-calului poate contribui la scăderea tensiunii arteriale datorită proprietăților sale diuretice. Eliminarea apei din organism reduce presiunea asupra inimii care  pompează sângele în artere. 

Retenție de lichide

Ceaiului de coada calului conține cantități ridicate de flavonoide, compuși fenolici și săruri minerale. Acestea pot ajuta la creșterea producției și eliminării lichidelor în exces prin intermediul urinei.

Piele

Coada-calului conține un amestec de siliciu și oxigen. Acestea au un rol major în sinteza optimă a colagenului, un element esențial pentru rezistență și elasticitate. Băutura poate accelera procesul de vindecare a pielii și poate ameliora durerea.
Totodată, siliciul prezent în ceaiul de coada-calului poate reduce fragilitatea unghiilor. De asemenea, crește nivelul de hidratare și întărește unghiile, ceea ce contribuie la îmbunătățirea aspectului estetic. Proprietățile antioxidante, antiinflamatoare și astrigente ale acestei băuturi pot avea efecte benefice asupra sănătății pielii, potrivit a1.ro

×
Subiecte în articol: ceai coada calului