x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Beneficiile consumului de apă înainte și după antrenamentele fizice

Beneficiile consumului de apă înainte și după antrenamentele fizice

24 Sep 2024   •   09:00
Beneficiile consumului de apă înainte și după antrenamentele fizice

Consumul de apă este indispensabil pentru sănătate, un indiciu despre importanța apei în organism fiind chiar faptul că suntem alcătuiți din 60% apă. Persoanele care fac sport trebuie să suplimenteze cantitatea de apă, pentru a nu se deshidrata, din cauza exercițiilor fizice intense și solicitante.

Un nivel optim de hidratare este necesar pentru a susține echilibrul fluidelor în organism și funcții precum: transportul nutrienților și oxigenului, reglarea tensiunii arteriale, lubrifierea țesuturilor și articulațiilor, reglarea temperaturii corpului.

Alege o apă de calitate pentru consumul de zi cu zi, cum este apa plată oligominerală Artesia, o apă pură, provenită dintr-o zonă renumită pentru izvoarele de calitate, cu o puritate ridicată. Această apă are o mineralizare redusă, ceea ce o face să fie potrivită atât pentru consumul zilnic al persoanelor de toate vârstele, cât și pentru sportivi.

Care sunt efectele deshidratării

Deshidratarea reprezintă procesul de pierdere a apei din organism și este dăunătoare din mai multe motive, provocând diverse probleme de sănătate: supraîncălzirea corpului, crampe musculare, probleme de urinare și renale, convulsii și șoc hipovolemic, o urgență medicală ce constă într-o scădere gravă a cantității de oxigen din organism și a tensiunii arteriale.

Atunci când faci sport, pot fi mai multe semne care anunță o posibilă deshidratare: sete, gură uscată, piele umedă, greață, durere de cap, frisoane, amețeli, dificultăți de respirație, frecvență cardiacă ridicată.

Câtă apă trebuie să bei dacă faci sport

Atunci când faci sport, este important să-ți amintești că trebuie să menții o hidratare optimă a organismului. Necesarul de apă variază de la o persoană la alta, în funcție de: vârstă, sex, tipul și intensitatea exercițiilor fizice.

Câtă apă să bei înainte de a face sport

Specialiștii din domeniul sănătății recomandă ca înaintea exercițiilor fizice să fie consumată o cantitate de circa 500 de ml de apă, începând cu două ore înainte de a efectua exercițiile fizice. Consumul acestei cantități de apă permite corpului să asimileze lichidul și să-și regleze volumul de fluide, prevenind deshidratarea în timpul programului de antrenament.

Câtă apă să bei în timpul programului de exerciții fizice

Este indicat să bei apă și în timp ce faci mișcare, pentru a compensa pierderile de lichid prin transpiratie și respirație accelerată. Se recomandă consumul a câte 200 ml de apă la fiecare 10-20 de minute de exerciții, pentru a menține performanța fizică și a ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Câtă apă să bei după un antrenament

Pentru a rămâne hidratat după antrenamentele fizice, The American Council of Exercises recomandă consumul a 400-600 ml de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală pierdut în timpul unui program de exerciții fizice. Secretul este însă să nu bei toată cantitatea de apă odată, ci să o consumi în cantități mici.

 

Beneficiile consumului de apă când faci sport

Ca sportiv, apa te ajută mult mai mult decât ai crede, oferindu-ți beneficii numeroase:

  • Prevenirea deshidratării - consumul de apă previne deshidratarea, care poate provoca diverse neplăceri, unele grave, ce pot afecta starea de spirit, sănătatea și performanța;
  • Reglarea temperaturii corpului - în timpul unui antrenament, corpul produce căldură, iar transpirația este mecanismul principal prin care acesta se răcește. Astfel, consumul de apă ajută la reglarea temperaturii, prevenind supraîncălzirea;
  • Îmbunătățirea performanțelor - menținerea unei hidratări optime te ajută să-ți sporești performanța fizică, un lucru foarte important mai ales dacă faci exerciții de intensitate ridicată;
  • Protejarea și lubrifierea articulațiilor - apa ajută la crearea lichidului sinovial, care este un strat subțire de lichid ce amortizează și furnizează substanțe nutritive articulațiilor;
  • Îmbunătățirea recuperării - consumul de apă în timpul și după antrenament reface nivelurile de fluide și de electroliți, prevenind dezechilibrele și asigurând o recuperare mai rapidă.

Atât pe durata exercițiilor fizice, cât și în viața de zi cu zi, amintește-ți că apa este esențială pentru sănătatea ta și că trebuie să te hidratezi, pentru a ajuta corpul să funcționeze normal. Alege o apă oligominerală plată de calitate pentru consumul zilnic și bucură-te de o viață sănătoasă și activă!

×