Astăzi, mulți oameni beau suc de aloe vera pentru a ajuta digestia, pentru a regla zahărul din sânge, pentru a îmbunătăți sănătatea orală și multe altele. Cu toate acestea, cercetările care susțin aceste beneficii sunt limitate, iar ingerarea de aloe vera poate avea și potențiale efecte secundare.
Bogat în antioxidanți
Aloe vera este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli. Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi nocivi din organism.
Radicalii liberi sunt substanțe chimice foarte reactive pe care le formează organismul în timpul proceselor metabolice normale. În concentrații mari, pot provoca leziuni celulare, ducand la dezvoltarea cancerului și a altor boli cornice.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina conținutul de antioxidanți al sucului de aloe vera și dacă acesta poate proteja împotriva bolilor cronice.
Sursa importantă de vitamina C
O cană de suc de aloe vera oferă aproximativ 10% din valoarea zilnică (VD) pentru vitamina C.
Vitamina C este un antioxidant natural care ajută organismul să absoarbă fierul. De asemenea, susține sistemul imunitar și producția de colagen, o proteină vitală pentru vindecarea rănilor și sănătatea pielii.
Poate ajuta la tratarea tulburărilor gastrointestinale
Pulpa exterioară a frunzelor de aloe, numită latex, conține aloină. Aloina este un compus organic care conferă plantei proprietăți laxative. Poate trata constipația prin stimularea mișcărilor intestinale.
Cercetările au demonstrat că administrarea orală de aloe vera poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, inclusiv constipația și diareea.
Consumul de sirop de aloe vera a redus în mod eficient simptomele bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv arsuri la stomac, eructații, regurgitare alimentară și greață. Efectele au fost similare cu cele produse de medicina convenţională.
Poate ajuta la controlul zahărului din sânge
Aloe vera a fost folosită de ani de zile în medicina tradițională pentru a reduce glicemia la persoanele cu diabet. Cercetările actuale privind beneficiile plantei pentru diabetici sunt limitate, dar par promițătoare.
Studiile au evidențiat potențialul aloe vera de a reduce nivelul zahărului din sânge, de a crește nivelul de insulină și de a îmbunătăți sănătatea celulelor din pancreas, inclusiv a celulelor responsabile de producția de insulină.
Un alt studiu la persoanele cu prediabet a constatat că administrarea a 300 mg de extract de aloe vera de două ori pe zi timp de patru săptămâni a dus la îmbunătățiri semnificative ale glicemiei.
Multe dintre studiile privind aloe vera și zahărul din sânge au fost efectuate la șobolani. Nu există suficiente cercetări pe oameni pentru a confirma dacă același beneficiu s-ar aplica și acestora.
În timp ce aloe vera are proprietăți laxative, este important să rețineți că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o hotărâre în 2002 care a cerut producătorilor de produse laxative fără prescripție medicală să elimine aloe ca ingredient din cauza lipsei de dovezi care să confirme siguranţa acestuia.
Poate susține sănătatea orală
Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot susține sănătatea orală. Este vândut în mai multe forme pentru uz oral, inclusiv pastă de dinți, apă de gură sau gel.
Apa de gură cu aloe vera a fost la fel de eficientă ca și tratamentul tradițional, clorhexidina, în reducerea inflamației gingiilor. Cu toate acestea, nu a fost la fel de eficient în reducerea formării plăcii.
Un alt studio a constatat că pasta de dinți cu aloe vera a fost la fel de eficientă ca pasta de dinți tradițională cu fluor în îmbunătățirea indicelui parodontal și a scorurilor gingivale la persoanele cu gingivită.
Apa de gură cu aloe vera poate reduce, de asemenea, severitatea mucozitei induse de radiații, o afecțiune care provoacă umflare și iritare în gură.
Riscurile consumului sucului de Aloe Vera
În timp ce aplicarea topică a aloe vera este în general considerată sigură, consumul oral de aloe poate provoca efecte secundare.
Studiile pe animale au descoperit că ingerarea de extract de frunze de aloe vera poate provoca cancer gastrointestinal la șobolani și șoareci. Se crede că acest lucru se datorează compusului aloin prezent în extractul de aloe vera din frunze întregi.
FDA nu reglementează sucul de aloe vera, astfel încât potența, puritatea sau siguranța acestuia nu sunt garantate.
Consumul de aloe vera a fost asociat cu următoarele efecte secundare în studiile pe oameni și pe animale:
Diaree
Durere abdominală
Niveluri scăzute de potasiu
Insuficiență renală
Leziuni hepatice
Reacții cutanate hipersensibile