Vinurile convenţionale au numeroase reziduuri de pesticide, potrivit unui studiu independent. În acelaşi timp, licorile făcute din struguri eco s-au dovedit curate.
Vinurile convenţionale au numeroase reziduuri de pesticide, potrivit unui studiu independent. În acelaşi timp, licorile făcute din struguri eco s-au dovedit curate.
Pesticide Action Network (PAN) Europe, împreună cu organizaţii neguvernamentale din Austria, Franţa şi Germania, a găsit probe substanţiale că vinurile convenţionale vîndute pe piaţa din Uniunea Europeană pot conţine reziduuri de numeroase pesticide. ONG-urile au dus la analize 40 de sticle de vin comercializate în UE – 34 produse convenţional şi şase din struguri organici.
Rezultatele analizelor sînt îngrijorătoare: toate vinurile convenţionale testate aveau reziduuri de pesticide, potrivit organizaţiei PAN Europe, citată de Organic Market. În total, în cele 34 de sticle de vin convenţional s-au găsit 148 de pesticide, din care 24 diferite. Cel mai mare număr de pesticide diferite găsite într-un singur vin a fost zece. Mai rău, din cele 24 de pesticide diferite identificate, cinci sînt catalogate de Uniunea Europeană ca avînd efect cancerigen, mutagen, toxic sau că distrug sistemul endocrin. În plus, alte trei sînt suspecatate că ar avea şi ele efect cancerigen, în timp ce alte patru sînt clasificate ca “riscante” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
ORGANIC. Vinurile organice au ieşit mult mai bine la analize. Din cele şase sticle duse la laborator, în cinci nu s-au găsit urme detectabile de pesticide. Aceste rezultate furnizează o dovadă clară a principiului că producerea unui vin fără pesticide este posibilă cînd nici un pesticid sintetic nu este aplicat pe vie şi pe struguri.
Într-o singură mostră organică s-a găsit o concentraţie scăzută de pirimetanil, considerat posibil cancerigen. Prezenţa reziduurilor de pesticide în vinul organic este rară, dar este un fenomen bine cercetat. Un studiu publicat de institutul FiBL în 2004 arată că micii producători organici localizaţi în arii în care se practică viticultura convenţională intensivă, cu chimicale, pot suferi contaminări ocazionale “mulţumită” împrăştierii pesticidelor date pe parcelele din vecinătate.
Chimicalele din struguri
Descoperirea acestor reziduuri de pesticide în mostrele de vin urmează publicării unui raport al Ministerului Agriculturii din Franţa, care a identificat 15 pesticide care au fost transferate sistematic din struguri în vin în timpul procesului de vinificaţie. De altfel, strugurii sînt printre cele mai contaminate produse alimentare care se vînd în UE pentru că sunt trataţi poate cu cea mai mare doză de pesticide sintetice dintre toate culturile, potrivit statisticilor europene. Excepţie fac strugurii proveniţi din viticultura ecologică, pentru că acest sistem agricol nu permite utilizarea substanţelor chimice de sinteză pentru îngrăşarea pămîntului şi combaterea dăunătorilor.