O dietă predominant organică poate reduce incidenţa apariţiei cancerului, bolilor de inimă, alergiilor şi hiperactivităţii la copii.
O dietă predominant organică poate reduce incidenţa apariţiei cancerului, bolilor de inimă, alergiilor şi hiperactivităţii la copii. Şi asta deoarece bio înseamnă fără chimicale de sinteză, organisme modificate genetic sau aditivi şi coloranţi alimentari toxici.
Utilizarea pesticidelor nu este permisă în agricultura
ecologică, în timp ce agricultorii convenţionali folosesc în mod regulat
peste 400 de chimicale pentru a scăpa de buruieni, insecte sau alţi dăunători
care afectează culturile, potrivit unui material al Association of Primary
Care Groups and Trusts, citat de Medical News Today. De exemplu, merele pot fi
stropite de peste 16 ori, cu 36 de pesticide diferite. Cele mai periculoase
pesticide sînt organofosfaţii, care au fost “legaţi‘‘ de apariţia unor boli
precum cancerul, scăderea fertilităţii la bărbaţi, sindromul oboselii
cronice la copii şi Parkinson. Reziduurile de pesticide sînt în topul
primelor trei riscuri “de mediu‘‘ care determină apariţia cancerului, potrivit
guvernului american. Copiii sînt şi mai afectaţi, pentru că nivelul de
chimicale pe care îl înghit cu mîncarea, raportat la unitatea de greutate,
este mult mai mare decît la adulţi. Iar organele interne ale celor mici nu sînt
maturizate şi au o abilitate limitată de detoxifiere a organismului. Şi
studiile au arătat că nivelul de pesticide din urina copiilor hrăniţi
convenţional este de vreo şase ori mai mare decît în cazul celor care mănîncă
bio. În timp ce în producţia bio sînt permişi doar vreo 30 de aditivi
alimentari din extracte naturale, în industria convenţională se folosesc
peste 300, majoritatea substanţe chimice toxice, ce pot cauza probleme de sănătate.
De exemplu, colorantul E 102 şi alţi aditivi au fost legaţi de apariţia unor
reacţii alergice, hiperactivitate şi tulburări de creştere la copii.
FERTILITATEA. Mîncarea
bio păstrează şi “sănătatea‘‘ bărbăţiei. Cercetătorii danezi au comparat
densitatea spermei membrilor unei asociaţii de fermieri eco (OFA) cu cea a altor
trei grupuri de bărbaţi cu alte ocupaţii şi au ajuns la concluzia că primii
stau mult mai bine la acest capitol. Rezultatul studiului a fost repetat şi s-a
ajuns la aceeaşi concluzie: concentraţia spermei s-a dovedit mai mare aproape
la toţi bărbaţii care mîncau alimente ecologice.