x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bio te fereşte de boli

Bio te fereşte de boli

de Florina Zainescu    |    23 Mai 2008   •   00:00
Bio te fereşte de boli
Sursa foto: Frederic I. Brown/

O dietă predominant organi­că poate reduce incidenţa apa­riţiei cancerului, bolilor de inimă, alergiilor şi hiperactivi­tăţii la copii.

O dietă predominant organi­că poate reduce incidenţa apa­riţiei cancerului, bolilor de inimă, alergiilor şi hiperactivi­tăţii la copii. Şi asta deoa­rece bio înseamnă fără chimicale de sinteză, organisme modificate genetic sau aditivi şi coloranţi alimentari toxici.


Utilizarea pesticidelor nu este permisă în agricultura ecologică, în timp ce agri­cultorii convenţionali folo­sesc în mod regulat peste 400 de chi­mi­cale pentru a scăpa de buruieni, insecte sau alţi dăunători care afec­tează culturile, potrivit unui mate­rial al Association of Primary Care Groups and Trusts, citat de Medical News Today. De exemplu, merele pot fi stropite de peste 16 ori, cu 36 de pesticide diferite. Cele mai periculoase pesticide sînt organofosfaţii, care au fost “legaţi‘‘ de apariţia unor boli precum cancerul, scăderea fer­ti­lităţii la bărbaţi, sindromul obo­selii cronice la copii şi Parkinson. Rezi­du­u­rile de pesticide sînt în topul pri­me­lor trei riscuri “de mediu‘‘ care deter­mi­nă apariţia cancerului, potrivit guvernului american. Copiii sînt şi mai afectaţi, pentru că nivelul de chimicale pe care îl înghit cu mînca­rea, raportat la unitatea de greuta­te, este mult mai mare decît la adulţi. Iar organele interne ale celor mici nu sînt maturizate şi au o abilitate limi­tată de detoxifiere a organismului. Şi stu­diile au arătat că nivelul de pesti­cide din urina copii­lor hrăniţi con­ven­ţio­nal este de vreo şase ori mai ma­re decît în cazul celor care mă­nîn­că bio. În timp ce în pro­duc­ţia bio sînt per­mişi doar vreo 30 de aditivi alimentari din extracte naturale, în industria con­venţională se folo­­sesc peste 300, majoritatea substanţe chimice toxice, ce pot cau­za pro­bleme de să­nă­tate. De exemplu, colorantul E 102 şi alţi aditivi au fost legaţi de apariţia unor reacţii alergice, hiperactivitate şi tulburări de creştere la copii.


FERTILITATEA. Mîncarea bio păstrează şi “sănătatea‘‘ băr­băţiei. Cercetătorii danezi au compa­rat densitatea spermei membrilor unei asociaţii de fermieri eco (OFA) cu cea a altor trei grupuri de bărbaţi cu alte ocupaţii şi au ajuns la conclu­zia că primii stau mult mai bine la acest capitol. Rezultatul studiului a fost repetat şi s-a ajuns la aceeaşi con­cluzie: concentraţia spermei s-a do­vedit mai mare aproape la toţi băr­baţii care mîncau alimente ecolo­gice.

×
Subiecte în articol: bio