Percepţia asupra stresului diferă de la om la om. Fiecare persoană este stresată într-o măsură mai mare sau mai mică, însă motivele care determină această stare sunt complexe. Există persoane pentru care stresul este provocat de mediul din familie sau de cel de la serviciu. Pentru alţii, grija zilei de mâine sau teama de a nu putea duce la bun sfârşit anumite proiecte, acţiuni dă naştere unei astfel de stări.
"Noi, medicii, când nu putem da de capăt unor modificări structurale, iar pacientul continuă să acuze diverse simptome cărora nu le putem pune un diagnostic, considerăm că este stresat. Că este bolnav de stres, căci fenomenul acesta, care macină psihic zi de zi pacientul, a devenit o boală", consideră dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.
Morcovi, argilă şi soia
De regulă, pentru boli este mult mai uşoară prevenirea lor decât tratarea. Din fericire, şi pentru stres există măsuri menite să îl prevină, cum ar fi: protejarea de factorii de mediu poluanţi, o dietă echilibrată, mişcare zilnică. Puţini ştiu însă că şi extractele din unele plante au această capacitate de prevenire a instalării stresului. "Sunt recomandate în primul rând substanţele antioxidante. Se administrează zilnic sub forma unor capsule sau tablete. Sunt indicate cu atât mai mult cu cât acestea nu îngraşă şi nu provoacă efecte adverse", afirmă dr Cristina Bălănescu. Pe lângă acestea, substanţele energizante au şi ele un rol semnificativ în prevenirea apariţiei stresului. Aceste substanţe sunt obţinute din morcovi, argilă sau soia. Sunt foarte eficiente însă şi tabletele sau capsulele ce au în compoziţie substanţe energizante extrase din morcovi, argilă sau soia. Dar administrarea acestora se face doar la indicaţia unui medic.Extractele obţinute din muguri, frunze, mlădiţe au un efect benefic. De pildă, extractul din mlădiţe de măceş se poate administra dimineaţa, câte o picătură pe zi până la terminarea unui flacon de 30 ml. Extractul din mlădiţe de măceş poate fi înlocuit cu extractul din muguri de stejar, care se administrează în acelaşi mod.
Ceaiurile sunt frecvent recomandate contra stresului. În acest caz, poate fi folosit pe tot parcursul zilei un ceai obţinut din: 50 g busuioc, 30 g de măceşe, 50 g păducel (sub formă de fructe, flori şi/sau frunze), 50 g frunze de coacăz negru. Cu o lingură din acest amestec se prepară un decoct cu 250 ml de apă. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară bine şi se beau trei căni pe zi. Se poate consuma fie neîndulcit, fie îndulcit cu miere.
SOMN LINIŞTIT. Smochinele, curmalele, strugurii şi citricele sunt la fel de eficiente ca şi plantele, alimentaţia având un rol foarte important în prevenirea stresului. Pe parcursul zilei, sunt recomandate ceaiuri şi fructe. Seara, când ne pregătim pentru un somn odihnitor, sunt indicate extractele din muguri de sequoia şi extractul din muguri de tei argintiu.
MUGURI DE PLOP. "Un ceai foarte bun pe care îl recomand în perioada de toamnă-iarnă este cel din muguri de plop negru. La o cantitate de 50 ml de apă se adaugă o linguriţă de muguri de plop negru. Din acest ceai se bea o singură cană pe zi. Pot fi adăugaţi muguri de viţă-de-vie. Se mai poate folosi şi extractul din muguri de alun, dar fără un alt adaos", recomandă dr Cristina Bălănescu.
Citește pe Antena3.ro