x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Brusturele: tonic pentru păr

Brusturele: tonic pentru păr

de Gina Matei    |    16 Mar 2010   •   00:00
Brusturele: tonic pentru păr
Sursa foto: /Thinkstock

Alimentaţie echilibrată, măşti şi băi. De asta are nevoie părul tău în acest sezon. Şi pentru că pe parcursul iernii ţi-a căzut mai mult decât de obicei, este momentul să apelezi la câteva remedii simple pentru a întări firul de păr şi pentru a-i conferi strălucire.

URZICĂ, NUC ŞI MUŞEŢEL
Băile cu plante redau părului strălucirea pierdută prin purtarea îndelungă a căciulii. Dar mai presus de orice îl fortifică. "Urzica face bine părului brunet, nucul, celui roşcat şi celui castaniu, iar muşeţelul, celui blond", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Totuşi, persoanele cu păr închis la culoare pot folosi toate aceste plante, pe când blondele ar trebui să evite urzica şi nucul dacă nu îşi doresc colorarea părului într-o nuanţă mai închisă.

Cum se fac aceste băi? În primul rând, se prepară un decoct dintr-o lingură cu plantă şi un litru de apă. Părul bine spălat se clăteşte cu acest decoct.
Cu plantele fierte se pot face şi cataplasme. Se aplică pe păr, se acoperă şi se lasă să acţioneze aproximativ 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Hrănirea, stimularea creşterii firului de păr şi îndepărtarea mătreţii? Toate acestea le poţi obţine simplu! Cu un decoct de brusture, preparat dintr-o lingură cu plantă şi un litru de apă. Cu acest conţinut se fac fricţionări cu un tampon sau cu mâna. Este indicat ca acestea să se facă de câteva ori pe parcursul întregii zile. Fricţionări se pot face şi cu decoct de ardei iute, 20 de minute de 1-2 ori pe săptămână. Dacă apare senzaţie de usturime, se spală părul cu un gălbenuş de ou.

 

Sfatul medicului
Medicul Cristina Bălănescu vă propune o reţetă simplă pentru un păr sănătos, hidratat şi strălucitor. Se amestecă 50 ml de ulei de ricin şi 50 ml tinctură de rostopască. Se agită bine. Rezultă astfel o emulsie cu care se masează părul. După ce se aplică, părul se acoperă. Pentru obţinerea aceluiaşi rezultat, uleiul de ricin se mai poate amesteca cu ulei de peşte şi cu ulei de sâmburi de struguri în cantităţi egale.

×
Subiecte în articol: terapii complementare