x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Busuiocul drege virozele

Busuiocul drege virozele

de Oana Antonescu    |    19 Feb 2008   •   00:00

Fiindcă suntem în sezonul virozelor, am căutat cel mai bun remediu naturist pentru problemele respiratorii. Am găsit unul nu doar eficient, ci şi foarte plăcut la gust: busuiocul.

Fiindcă suntem în sezonul virozelor, am căutat cel mai bun remediu naturist pentru problemele respiratorii. Am găsit unul nu doar eficient, ci şi foarte plăcut la gust: busuiocul. Planta sfântă, puternic aromată, are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare, antitusive şi expectorante, motive suficiente pentru ca specialiştii fitoterapeuţi să o considere de nelipsit în tratamentul virozelor.

 

 

Infuzii şi decocturi

“Infuzia şi decoctul de busuioc ameliorează simptomele virozelor, calmează tusea şi ajută la fluidizarea şi eliminarea secreţiilor care se formează pe căile respiratorii. De asemenea, busuiocul întăreşte imunitatea organismului şi poate preveni îmbolnăvirea de infecţii respiratorii dacă este administrat preventiv”, explică dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină gene­rală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Specialistul nostru ne recomandă alternarea infuziei cu decoctul, pentru că fiecare dintre ele are avantaje proprii. Cura cu busuioc nu trebuie să depăşească două săptămâni, administrarea îndelungată afectând funcţionarea vezicii biliare.

 

Infuzia (plantă opărită) se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se pot bea până la patru-cinci căni cu infuzie zilnic. Este de preferat să se consume neîndulcită sau îndulcită doar cu miere. Pentru decoct se foloseşte o linguriţă de plantă, care se adaugă în 250 de ml de apă fierbinte. Amestecul se fierbe 4-5 minute. Decoctul are avantajul că ameliorează febra. De asemenea, tratează hiperaciditatea gastrică şi creşte apetitul, acestea fiind probleme cu care ne confruntăm frecvent după ce am avut viroză.

 

 

 

ULEI VOLATIL. Uleiul volatil de busuioc calmează simptomele virozelor şi descongestionează căile respiratorii. Într-un vas cu apă fierbinte adăugăm câteva picături de ulei, apoi ne acoperim capul cu un prosop şi stăm câteva minute deasupra aburilor. Inhalaţiile se pot face de asemenea punând picături de ulei volatil într-o batistă, în lampa de aromaterapie. Substanţele antiseptice se pot absorbi şi prin piele, cu ajutorul băilor şi masajelor.

×
Subiecte în articol: terapii complementare