Caisele pe cat sunt de aromate, pe atat sunt de bogate in vitamine si minerale. O cura de caise in acest anotimp este un excelent revigorant al sistemului nervos. Ele se recomanda mai ales persoanelor anemice, celor care sufera de oboseala fizica si intelectuala, de stari depresive, de insomnii, nevroza, stres. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste ca vara sa facem o cura de caise pentru a oferi organismului vitamine si minerale ce ne protejeaza sanatatea. Cura de caise dureaza doua saptamani, perioada in care zilnic vom manca 500 grame-1 kilogram de fructe. "Este bine ca fructele sa se manance cu o ora inainte de masa sau intre mese pentru a fi usor asimilate", este de parere medicul. De asemenea, se poate face o cura in care, o zi pe saptamana, sa se consume numai caise si nimic altceva. Dar in aceasta situatie persoanele care tin aceasta cura trebuie sa se hidrateze corespunzator. Putem apela chiar la suc sau compot de caise.
Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu spune ca putem folosi caisele si in curele de slabit, deoarece contin multa apa (85%), putin zahar (7%) si putine kilocalorii (50 kcal/100 g de caise proaspete). Atentie! Caisele proaspete au putine calorii, dar cele uscate depasesc 300 kcal/100 grame de fruct. O alta diferenta intre fructele proaspete si cele uscate este ca primele ajuta la o mai buna digestie, au efect usor astringent (recomandate in caz de diaree), in timp ce caisele uscate au efect laxativ. CONVALESCENTA. 100 g caise proaspete contin 320 mg potasiu, 16 mg fosfor, 13 mg vitamina C, 0,6 mg vitamina E, 0,5 mg fier. Tocmai datorita continutului lor bogat in vitamine si minerale, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda persoanelor convalescente sa manance cat mai multe caise in acest sezon. MASCA. Caisele se pot folosi si in cosmetica. Ele au proprietati revigorante asupra tenului si ajuta la hidratarea acestuia. Caisele zdrobite se aplica pe fata si se tin 15 minute. Apoi fata se clateste cu apa din abundenta. In cazul persoanelor cu tenul sensibil, masca se lasa sa actioneze 10 minute. Se mai poate folosi si sucul proaspat din caise, cu care se tamponeaza tenul. Timpul de actionare este tot de 15 minute.