Incălţămintea necorespunzătoare, statul prelungit in picioare, carenţele de vitamine sunt factori care favorizează apariţia crăpăturilor in pielea de pe călcăie.
Incălţămintea necorespunzătoare, statul prelungit in picioare, carenţele de vitamine sunt factori care favorizează apariţia crăpăturilor in pielea de pe călcăie. Crăpăturile sunt inestetice şi, pe deasupra, provoacă dureri in timpul mersului, senzaţia de măncărime şi chiar săngerări. Pielea din aceste zone este foarte uscată şi are nevoie de hidratare intensă. Cea mai bună soluţie in aceste cazuri sunt cremele hidratante, cu un conţinut ridicat de lanolină. Trebuie să evităm cremele care conţin alcool, pentru că alcoolul usucă şi mai tare pielea.
Cremă cu glicerină şi miere
"Putem să ne pregătim singure, acasă, o cremă hidratantă pentru picioare. Se amestecă in părţi egale glicerină, suc de lămăie şi miere. Pentru creşterea efectului hidratant se poate adăuga şi iaurt. Cu acest amestec se unge talpa, se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se spală cu apă călduţă. Procedura se repetă o dată la două-trei zile. Dacă in acest amestec adăugăm migdale pisate, obţinem o cremă de tip peeling. Aceasta are atăt efect hidratant, căt şi exfoliant, contribuind la indepărtarea straturilor cornoase de piele. Totuşi, inainte de orice tratament trebuie investigată cauza crăpăturilor. Este posibil ca acestea să aibă cauză medicală: diabet, obezitate, psoriazis, micoză. Dacă aceste boli sunt excluse, atunci putem apela şi la remediile naturiste", arată dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă in apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie.
Frunze de măceş
Crăpăturile in călcăie apar frecvent la persoanele cu tulburări de circulaţie periferică. Pentru favorizarea circulaţiei periferice, specialistul nostru recomandă băile alternative: ţinem căteva minute picioarele in apă rece, apoi in apă caldă. In apa pentru baie se pot adăuga o lingură de suc de lămăie şi una de ulei de cocos sau migdale. După baie, călcăiele se curăţă cu o piatră ponce, apoi se aplică o cremă emolientă pe bază de plante (gălbenele, muşeţel). Mierea este, de asemenea, un bun emolient, o baie in care punem un sfert de pahar cu miere asigură hidratare intensă pentru pielea uscată şi cu tendinţă de descuamare. Efect asemănător au cataplasmele sau băile cu frunze de măceş (două linguri de plantă la 200 ml apă). Decoctul din frunze de măceş este folosit pentru băi ale picioarelor sau cataplasme pe zonele cu crăpături.