x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Calitatea bio

de Florina Zainescu    |    02 Iul 2008   •   00:00
Calitatea bio

Agricultura eco dă alimente mai hrănitoare şi mai sigure decît cele obţinute convenţional, chimizat.

Agricultura eco dă alimente mai hrănitoare şi mai sigure decît cele obţinute convenţional, chimizat.

 
După patru ani de cercetări, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiectul finanţat de Uniunea Europeană QLIF – Quality Low Input Food – au prezentat şi au evaluat critic probele privind diferenţele dintre produsele ecologice, cele obţinute din agricultura extensivă şi cele convenţionale din punct de vedere al calităţii şi securităţii alimentare.

“Din noile probe ştiinţifice adunate în timpul proiectelor de cercetare desfăşurate în ultimii patru ani rezultă că sistemul eco şi fermele care practică agricultura durabilă cu aporturi mici de chimicale ne dau alimente care, din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare, sînt în general superioare celor obţinute din sistemul convenţional, chimizat”, a declarat profesorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle, coordonatorul QLIF, citat de Organic-Market.info.

 
BENEFICII. Potrivit rezultatelor QLIF, se înmulţesc dovezile că agricultura bio şi cea cu aporturi mici de chimicale “provoacă” îmbunătăţirea compoziţiei nutriţionale a mîncării. În ceea ce priveşte producţia vegetală, s-a constatat în mod frecvent că agricultura bio poate avea o influenţă pozitivă asupra nivelului de substanţe dezirabile din plante, dar acest efect nu este întotdeauna consistent. În ceea ce priveşte producţia animală, s-a descoperit că laptele bio conţine niveluri mult mai mari de acizi graşi benefici, antioxidanţi şi vitamine decît laptele convenţional. Şi carnea bio o întrece din punct de vedere calitativ pe cea convenţională.

Cercetarea QLIF a conchis că nu există dovezi că agricultura bio şi cea cu aporturi mici de chimicale pun riscuri mai mari din punct de vedere al siguranţei alimentare decît modul de producţie convenţional. Realitatea este că în mod repetat s-a dovedit că practicile bio reduc riscurile asociate cu tratarea animalelor cu antibiotice – dezvoltarea în mîncare a unor microorganisme care dau rezistenţă la antibiotice sau, din contră, alergii – şi a lanurilor şi grădinilor cu pesticide şi alte chimicale.

În plus, rezultatele QLIF, dar şi ale altor cercetări au arătat că sistemul de producţie bio necesită, în mod normal, un consum mai mic de energie şi eliberează o cantitate mai mică de gaze cu efect de seră.

 

×
Subiecte în articol: bio