x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cand plantele devin toxice

Cand plantele devin toxice

24 Mar 2006   •   00:00

Musetel pentru rani, menta pentru diaree, flori de tei pentru somn linistit, pelin pentru pofta de mancare... Toti ne pricepem la leacuri. Mai ales la cele pe baza de plante. Dar putine persoane consulta specialistul inainte de a apela la plante si mai putine stiu ca, si in cazul plantelor medicinale, trebuie respectata strict indicatia medicului, asa cum facem cu medicamentele. Pentru ca exista pericolul ca, din cauza modului gresit de administrare, sa apara intoxicatii sau alte efecte nedorite.

Vasc, marul lupului

Plantele potential toxice se intrebuinteaza in cantitati mai mici decat celelalte plante in amestecurile indicate de specialist. Dr. Constantin Sararu, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica, spune ca vascul este un bun antihipertensiv, dar persoanele cu tensiune mare trebuie sa tina seama ca vascul poate produce ameteli si poate fi toxic daca nu se respecta anumite cantitati.

O alta planta toxica este marul lupului, al carei mod de administrare trebuie respectat cu strictete. Marul lupului se recomanda in tratamentul cancerului si al afectiunilor genitale, de tipul papilomavirusului. Si aloe poate deveni toxica daca se administreaza sub forma de suc, prin ruperea, stoarcerea frunzelor de aloe si inghitirea sucului astfel obtinut. "Aceasta este o modalitate nestandardizata de administrare a plantei", atrage atentia medicul.

Uleiul de ricin, care se recomanda in caz de constipatie sau probleme digestive, devine si el toxic daca este administrat in exces.

Rostopasca este o planta care contine multi alcaloizi (substante organice toxice) si care actioneaza in principal asupra ficatului. Dar daca nu este folosita corespunzator, perturba activitatea ficatului si devine toxica.

Simptome

"Toate plantele contin vitamine, substante proteice, alcaloizi si administrate intamplator sporesc riscurile, in functie de cantitatea si perioada de folosire. Virulenta reactiilor scade o data cu intreruperea tratamentului cu planta respectiva. Dar sunt neplacute pe moment", spune dr. Constantin Sararu, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica.

Simptomele care anunta o intoxicatie in organism sunt starea de greata, varsaturile, durerile de cap, tulburarile digestive (balonari, gaze), tulburari ale tranzitului intestinal (tranzit accelerat, cu scaun moale, chiar diareic), senzatie de deshidratare. La persoanele hipertensive sau la cele care au diverse probleme de natura renala, infectii urinare, se poate agrava simptomatologia de baza a bolii respective.

MUSETEL. Exista si plante care prezinta risc minim de intoxicare. Plantele obisnuite, cum ar fi sunatoarea, musetelul, coada-soricelului, galbenele, coada-calului, trebuie administrate in cantitati extrem de mari pentru a produce intoxicatii, spune dr. Constantin Sararu.
×
Subiecte în articol: terapii complementare