Frunzele de menta contin 2,5% ulei volatil (mentol), ceea ce ii confera acestei plante proprietati antibacteriene. De asemenea, menta are proprietati antiseptice, astringente, diuretice, depurative, calmante.
Dr. Cristina Pavel spune ca "menta este folosita cel mai frecvent in cazul bolilor digestive indigestii, infectii gastro-intestinale, balonari, dischinezii biliare, enterocolite, diaree. De altfel, unele medicamente destinate afectiunilor digestive au in compozitie extract de menta". In toate aceste cazuri, frunzele de menta se folosesc fie sub forma de infuzie, fie sub forma de pulbere. Pentru infuzie, o lingurita de frunze se pune in 200 ml apa fierbinte, se beau doua-trei cani cu infuzie rece pe zi. Infuzia se bea neindulcita pentru un efect terapeutic maxim. Pentru imbunatatirea digestiei se administreaza sublingual trei-patru lingurite de pulbere din frunze uscate de menta. Frunzele de menta pot fi combinate cu alte plante cu proprietati calmante, astringente musetelul, galbenelele pentru calmarea balonarilor si inlaturarea starilor de voma. In cazul colicilor biliare, ulcerului, specialistii prescriu spre administrare interna cate doua-trei picaturi de ulei de menta pe zi, maximum zece zile. Uleiul de menta are proprietati antispastice, analgezice si antibacteriene.Insomnie, stari de agitatie
"De asemenea, recomandam menta in problemele sistemului nervos insomnie, stari de agitatie. Aroma de menta inlatura tensiunea nervoasa provocata de stres, de oboseala, de lipsa somnului. De asemenea, infuzia de menta calmeaza durerile de cap", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Pentru calmarea migrenelor, pentru a va elibera de stres, seara inainte de culcare specialistii va sfatuiesc sa apelati la aromaterapie cu ulei de menta. Uneori, o baie in care sunt adaugate cateva picaturi de ulei volatil sau chiar planta ca atare este tot ceea ce aveti nevoie dupa o zi obositoare. Si masajul ajuta in asemenea situatii: cateva picaturi de ulei volatil de menta se combina cu putin ulei de masline. Cu acest amestec se maseaza usor tamplele, va veti relaxa rapid si veti adormi in cateva minute. Masajul sau inhalatiile cu ulei volatil de menta sunt recomandate si in cazul racelilor, gripei, hipotensiunii arteriale, asteniei, nevralgiilor. Pentru calmarea durerilor reumatice poate fi facuta o infuzie concentrata din 200 g frunze de menta la 3 litri de apa fierbinte; infuzia se adauga in apa de baie.
Contraindicatii
"Menta nu are contraindicatii. Poate doar in cazul copiilor mai mici de 4-5 ani. Din cauza mentolului, ceaiul de menta poate provoca contractii spasmodice ale bronhiilor si atunci mai bine il evitam. Uleiul volatil de menta are insa mai multe contraindicatii. Acesta nu se foloseste direct pe piele nediluat pentru ca poate avea efect iritant. In acelasi timp, femeile gravide si cele care alapteaza trebuie sa manifeste precautie in folosirea uleiului de menta", ne atentioneaza dr. Cristina Pavel.
Citește pe Antena3.ro