x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul de mentă pe post de apă de gură

Ceaiul de mentă pe post de apă de gură

de Gina Matei    |    13 Dec 2010   •   18:30
Ceaiul de mentă pe post de apă de gură
Sursa foto: /Thinkstock

142325-04-17-sante-25.jpgCristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, vă propune să înlocuiţi apa de gură din comerţ cu o gargară cu mentă. 20 de picături de tinctură de mentă în 250 ml de apă şi cu acest preparat se face gargară. Rolul acesteia este de a îmbunătăţi flora la nivelul gurii şi de a preveni halena (mirosul urât al cavităţii bucale).

 

Infuzia calmează nervozitatea
Datorită substanţelor conţinute, menta are un rol foarte bun în tulburările gastrointestinale, manifestate prin diaree. Tratează, de asemenea, balonările abdominale, nervozitatea şi dischinezia biliară. Pentru a ne bucura de aceste proprietăţi, specialistul nostru ne recomandă să ne preparăm o infuzie din 2 linguri de plantă la 250 ml de apă.
Menta dă rezultate bune în tratamentul stărilor de agitaţie. Pentru a avea un somn liniştit, se recomandă o cană de infuzie de mentă seara, înainte de culcare. Totodată, masarea tâmplelor cu ulei de mentă diluat în ulei de măsline înlătură tensiunea nervoasă provocată de oboseală şi de lipsa somnului.

 

Maceratul
Aveţi probleme cu circulaţia sangvină perifericăĂ În acest caz, specialistul nostru vă recomandă maceratul de mentă: se pun frunzele în apă rece, se lasă 8 ore la macerat, se strecoară şi se beau 400 ml dimineaţa şi seara.

 

Uleiul combate febra musculară
Uleiul de mentă, adăugat în uleiul de masaj, are un efect răcoritor. De asemenea, reduce contractura musculară, motiv pentru care specialistul nostru îl recomandă celor care au făcut febră musculară. Uleiul se foloseşte doar diluat în ulei de măsline, atrage atenţia specialistul nostru. În caz contrar, uleiul devine iritant pentru piele.

 

Contra alergiilor
În cazul în care aţi suferit o alergie, o puteţi calma cu mentă. Se pun frunze de mentă într-un recipient, se adaugă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 1-5 zile. După care se fac aplicaţii pe zonele afectate. Nu se administrează copiilor, pentru că în cazul lor alcoolul poate să pătrundă în organism prin piele.

 

Uşurează respiraţia
Substanţele active importante precum mentolul, un valoros ulei eteric, compuşii antibiotici şi substanţele mi­nerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. În virozele respiratorii se beau două-trei căni de infuzie pe zi timp de două săptămâni. „În această perioadă, pentru a evita constipaţia, în dieta cotidiană trebuie să predomine fructele şi legumele”, menţionează specialistul nostru. Aceeaşi infuzie de mentă este eficientă şi în cazurile de astm sau bronşită, pentru că redă capa­citatea de respiraţie.

 

Conţinut
Menta conţine ulei volatil, săruri minerale, zaharuri, acizi graşi, vitaminele C şi D, substanţe cu rol antibiotic, acid nicotinic. Cu scop terapeutic se utilizează frunzele şi părţile aeriene ale plantei.

×
Subiecte în articol: terapii complementare