x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiurile si avortul spontan

Ceaiurile si avortul spontan

00 0000   •   00:00

Se cunosc deja efectele negative pe care le au anumite medicamente administrate in timpul sarcinii. Insa multe viitoare mamici nu stiu ca, in timpul sarcinii, o buna parte dintre infuzii si tincturi sunt contraindicate, deoarece au efecte puternice si pot duce la aparitia complicatiilor.

Astfel, in trecut, unele dintre ele erau utilizate pentru a provoca avortul. In cazul in care femeile gravide fac greseala si beau ceaiuri contraindicate in perioada sarcinii pot aparea diareea, varsaturile, palpitatiile. De aceea, primul lucru pe care o femeie insarcinata trebuie sa il faca inainte de a utiliza preparatele din plante medicinale este sa consulte medicul specialist, atrage atentia dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica.

Vasc, levantica

Femeilor insarcinate le sunt interzise sau le sunt recomandate in cantitati mici plantele cu efect purgativ, cum ar fi: semintele de susan, pelinul, ghintura. Gravida va evita excesul de sunatoare si crusin, plantele care contin alcaloizi cum sunt dracila, rostopasca. La acestea se adauga vascul, anasonul, lemnul dulce, care stimuleaza contractiile uterine, si coada-soricelului, obligeana, feriga, levantica, plante ce provoaca menstruatia. Salvia si cimbrul contin uleiuri esentiale ce stimuleaza activitatea uterina, avand un efect negativ in timpul sarcinii.

LAUZIE. In perioada lactatiei sunt interzise plantele care contin substante amare: pelinul, coada-soricelului, obligeana, dracila, ienuparul, levantica. In perioada postnatala trebui evitate preparatele din plante ce contin derivati de opiu (din capsulele de mac) si rostopasca, atrage atentia doctorul Constantin Sararu. Pentru a evita reactiile adverse, plantele nu trebuie asociate la intamplare.

"Toate plantele contin vitamine, substante proteice, alcaloizi. Dar administrate intamplator sporesc riscurile. Virulenta reactiilor negative asupra organismului si a sarcinii scade o data cu intreruperea tratamentului cu planta respectiva", explica dr. Constantin Sararu.

Pentru greturi

In primele luni de sarcina sunt totusi recomandate cateva remedii din plante pentru combaterea greturilor si varsaturilor, insa si acestea trebuie folosite numai la sfatul medicului specialist. Infuziile din menta (30 g la un litru de apa), din melisa (20 g de planta uscata la un litru de apa) sunt benefice pentru a scapa de greturile matinale. Atentie, se bea doar o cana de ceai de menta sau melisa atunci cand este nevoie.
×
Subiecte în articol: terapii complementare