Cum ar fi daca in cabinetul doctorului, in timpul unei investigatii dureroase si neplacute, am putea sa ne relaxam ascultand muzica noastra preferata? Ar fi foarte placut si benefic pentru pacient, ne asigura specialistii americani, care au facut un studiu despre efectul meloterapiei in timpul unei colonoscopii.
Este bine stiut ca aceasta investigatie, care consta in explorarea colonului cu ajutorul unui tub flexibil, este neplacuta si necesita o sedare. Desi colonoscopia ar trebui sa fie o investigatie de rutina pentru persoanele peste 50 de ani, multi pacienti o evita din cauza disconfortului pe care il creeaza. Majoritatea cancerelor de colon sunt depistate intr-o faza avansata, cand nimic nu se mai poate face. In 90% dintre cazuri, cancerul se poate trata daca este descoperit la timp. O echipa de cercetatori de la Temple University din Philadelphia au efectuat un studiu despre efectul muzicii in timpul unei colonoscopii. 44 de femei si 29 de barbati si-au adus de acasa cateva melodii pe care le-au ascultat in casti in timp ce medicul specialist efectua colonoscopia. Efectul? Din chestionarele completate dupa investigatie a reiesit ca pacientii au avut un disconfort mai mic datorita meloterapiei. Ei au reusit sa se relaxeze, iar medicii au apreciat ca au avut nevoie de cantitati mai mici de sedative inaintea investigatiei. "Desi riscurile administrarii de sedative sunt relativ mici, in general este recomandat sa se foloseasca medicamente cat mai putine. Muzica nu are nici un efect secundar, iar pacientii par sa fie multumiti", a notat dr. Benjamin Krevsky, liderul echipei de cercetare.
|
SELECTII. Terapia prin muzica reduce anxietatea dinaintea unei investigatii sau a unei interventii chirurgicale, ne confirma dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. Insa nu orice sunete muzicale actioneaza in sensul dorit de medic si pacient. Specialistul in terapii complementare trebuie sa realizeze o selectie. "Pentru zona pelvisului, meloterapia indica sunetele joase: do, re, mi. Pentru afectiuni psihice sunt eficiente sunetele inalte: la, si", ne spune dr. Cristina Balanescu.
|
|
|
PRACTICA. Multe dintre spitalele sau clinicile private din tarile occidentale sau din SUA folosesc meloterapia pentru a ajuta pacientul sa se detaseze de actul medical in care va fi implicat. In clinicile pentru copii se asculta muzica relaxanta concerte de pian sau vioara si in nici un caz chitara, care induce o stare de agitatie. In sectiile de oncologie sunt selectionate in special melodii energizante. Si in clinicile de psihiatrie, medicii din strainatate au recunoscut beneficiile meloterapiei in tratamentul unor afectiuni.
|
|