x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Coada-şoricelului, sursa ta de energie

Coada-şoricelului, sursa ta de energie

de Oana Antonescu    |    22 Iul 2008   •   00:00

Una dintre cele mai răspîndite plante medicinale de la noi, coada-şoricelului, este cunoscută şi utilizată îndeosebi pentru efectul ei diuretic. Specialiştii fitoterapeuţi recomandă întotdeauna infuziile sau decocturile de coada-şoricelului în tratamentul afecţiunilor renale, în special pentru eliminarea nisipului şi chiar a pietrelor de la rinichi.



Una dintre cele mai răspîndite plante medicinale de la noi, coada-şoricelului, este cunoscută şi utilizată îndeosebi pentru efectul ei diuretic. Specialiştii fitoterapeuţi recomandă întotdeauna infuziile sau decocturile de coada-şoricelului în tratamentul afecţiunilor renale, în special pentru eliminarea nisipului şi chiar a pietrelor de la rinichi. Pentru creşterea diurezei, coada-şoricelului se prepară sub formă de infuzie, cu o lingură de plantă la 250 ml de apă (o cană), spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Se consumă un litru, un litru şi jumătate de infuzie zilnic.

Glucide

Mai puţin cunoscută este acţiunea energizantă a plantei, datorată conţinutului bogat de glucide, precum maltoză, zaharoză sau glucoză. Glucidele stimulează producerea de serotonină, hormonul care ne dă starea de bine. Pentru a scăpa de somnolenţă şi pentru a căpăta energie şi bunădispoziţie pentru întreaga zi, dr Cristina Bălănescu ne recomandă administrarea unei infuzii din coada-şoricelului dimineaţa, înainte de micul dejun şi, eventual, încă o cană la prînz, de asemenea înainte de masă. Pentru prepararea infuziei se foloseşte o linguriţă de plantă la 250 ml de apă.

Minerale

Prin conţinutul bogat în minerale precum fierul, magneziul, zincul, cuprul sau calciul, coada-şoricelului are efect remineralizant. De aceea, planta este recomandată în anemii, în afecţiuni musculare sau ale oaselor. Acidul ascorbic, acidul folic, împreună cu mineralele stimulează pofta de mîncare, aşa încît infuzia de coada-şoricelului poate fi consumată de către persoanele care suferă de anorexie sau administrată copiilor cu poftă scăzută de mîncare. Coada-şoricelului tratează şi afecţiunile respiratorii: rinitele, sinuzitele, rinosinuzitele, bronşitele sau tusea seacă, iritativă. Un rol foarte important are şi în tulburările endocrine, îndeosebi în cele menstruale. Hiperaciditatea gastrică, sindromul colonului iritabil, balonările se pot trata şi ele cu infuzie din această plantă.

COMPRESE.
Băile şi compresele cu coada-şoricelului au efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant. Ele sînt recomandate în caz de arsuri, eczeme, plăgi superficiale, ulcere varicoase şi hemoroizi. Pentru băi se utilizează 50 de grame de plantă la un litru de apă şi se fierbe un sfert de oră. Pentru comprese se îmbibă cu infuzie o bucată de tifon.

×