Participarea României la BioFach 2008 a fost una deosebit de
fructuoasă. De exemplu, un producător de cereale a încheiat contracte de 10
milioane de euro. • Produsul zilei: Cafea biologică
Participarea României la BioFach 2008 a fost una deosebit de fructuoasă. De exemplu, un producător de cereale a încheiat contracte de 10 milioane de euro.
Mierea, cerealele, fructele, ciupercile, brânzeturile şi plantele aromatice bio prezentate de cele 14 firme autohtone au constituit o atracţie pentru afaceriştii din toată lumea. “Nu ştiu exact valoarea totală a contractelor semnate la Nürnberg, însă estimez că este cel puţin dublă comparativ cu anul trecut. Adică peste opt milioane de euro”, ne-a declarat Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.
CERERE. Iar estimarea lui este “modestă”. Petrişor Petrescu, directorul Delta Dunării Organics, ne-a asigurat că numai această asociaţie producătoare de cereale a încheiat contracte de 10 milioane de euro. Şi de alte 600.000 de euro pentru ferma Agro Exim. “Rezultatele sunt peste aşteptări. Este o cerere extraordinară de cereale bio pe piaţa internaţională, în special de grâu dur, soia şi floarea-soarelui”, ne-a explicat Petrişor Petrescu. Cele mai mari cereri sunt din Danemarca, unde se deschid foarte multe ferme de animale care au nevoie de furaje certificate, din Spania, Grecia şi din Italia.
“Faţă de anul trecut, a fost mult mai bine”, ne-a asigurat şi reprezentantul Asociaţiei Apicultorilor Ecologici din Târgu-Jiu. “Pe lângă miere, ne-am prezentat şi cu fructe şi plante medicinale. Cel mai căutat produs a fost mierea, care este certificată pe sistem european. Nu pot să vă spun valoarea contractelor de care am făcut rost, pentru că abia în aprilie le vom finaliza”, a adăugat el. Asociaţia are comenzi din Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Italia, Anglia şi Africa de Sud.
Căutate au fost şi lactatele eco. “Mi-am făcut foarte multe relaţii, am primit cereri, sper în nişte comenzi. Toată lumea a fost foarte interesată”, ne-a declarat Rodica Ferchiu, proprietara Asociaţiei Valea Asăului. Ea a dus la Nürnberg brânză frământată, telemea, brânză dietetică, unt, smântână şi caş. La balul bio de la Nürnberg, pe lângă Agro Exim, Delata Dunării Organics, Asociaţia Apicultorilor şi Asociaţia Valea Asăului, au participat Apicola Bacău, Apicola Deva, ASI Nature (Sibiu), Eco Market Transilvania, Asociaţia Apicultorilor din Sălaj, Tremot Dobre şi Fiii (Prahova), Apiprodex Târgu-Mureş, Bioservice (Cluj), Ecofruct Târgu-Mureş şi Iterbio din Timişoara.