x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Coriandrul, condiment-medicament contra colesterolului

Coriandrul, condiment-medicament contra colesterolului

de Steluta Indrei    |    06 Feb 2012   •   21:00
Coriandrul, condiment-medicament contra colesterolului

Coriandrul este o planta aromatica de la care se folosesc fie frunzele proaspete, fie semintele pentru a da savoare fripturilor, pestelui, supelor, salatelor. Insa nu doar pentru gustul placut, dulce-amarui si aroma exotica este bine sa adaugam coriandru in mancare, ci si pentru proprietatile sale medicinale. Recent, oamenii de stiinta au descoperit efectele benefice ale coriandrului asupra nivelului de grasimi din sange. Ei au constatat ca nivelul crescut al colesterolului si trigliceridelor poate ajunge la valori normale prin includerea zilnica in dieta a coriandrului. Frunzele proaspete de coriandru pot fi adaugate in supe, salate, sosuri, legume, iar boabele de coriandru macinate pot fi folosite la condimentarea fripturilor si pestelui. Persoanele predispuse la boli cardiovasculare din cauza depunerilor de colesterol si trigliceride pe vasele de sange sunt primele care ar trebui sa descopere aroma placuta a coriandrului.

Proprietatile farmaceutice ale coriandrului se datoreaza continutului bogat in siliciu, acid linoleic, taninuri si vitamina C. Tot datorita acestor substante active, coriandrul are efecte tonifiante si stimulante asupra organismului. De aceea, este recomandat persoanelor care acuza oboseala cronica, astenie, stari anxioase si depresive.

Coriandrul, supranumit si patrunjelul chinezesc, este folosit de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra digestiei. Datorita uleiurilor esentiale, coriandrul contribuie la stimularea secretiilor digestive, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale si calmeaza durerile abdominale. De altfel, coriandrul intra si in compozitia ceaiurilor contra colicilor pentru copii. Tot datorita proprietatilor antispasmodice, coriandrul este recomandat si in tratarea diareei. Coriandrul este cunoscut si pentru proprietatile bactericide si vermifuge, fiind indicat in combaterea infectiilor digestive si parazitozelor intestinale.

Coriandrul poate fi utilizat si sub forma de ceai, fie simplu, fie in combinatie cu chimen si anason. Se prepara infuzie dintr-o lingurita de ceai sau un pliculet la o cana cu apa clocotita. Se beau doua-trei cani zilnic, dupa mesele principale.

×
Subiecte în articol: colesterol