x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cosmetice din petale de crin

Cosmetice din petale de crin

de Oana Antonescu    |    03 Iun 2008   •   00:00

Florile de iunie ne încîntă simţurile, iar catifelarea şi prospeţimea lor se pot reflecta pe tenul nostru dacă învăţăm să preparăm cîteva produse cosmetice ­naturale.

Florile de iunie ne încîntă simţurile, iar catifelarea şi prospeţimea lor se pot reflecta pe tenul nostru dacă învăţăm să preparăm cîteva produse cosmetice ­naturale. Crinii, salcîmul, trei fraţi pătaţi, trandafirii, lavanda, chiar şi ­trifoiul sînt excelente pentru măşti, ­comprese şi loţiuni pentru ten. Dr ­Cristina Bălănescu, medic primar ­medicină ­generală, cu competenţă în ­terapii ­complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne arată cum se pot întrebuinţa florile acestui sezon.

Cicatrizante

Petalele de crin au efect antimicrobian, calmant şi cicatrizant, de aceea sînt recomandate tenurilor cu probleme precum acneea, rănile, arsurile uşoare şi chiar în tratamentul panariţiilor sau abceselor. Cu o lingură de petale proaspete de crin la o cană cu apă (250 ml) se poate prepara o infuzie sau un decoct. După ce se strecoară, cu apa se spală sau se curăţă faţa cu com­prese. Petalele fierte obţinute din infuzie sau decoct se pot aplica pe ten, călduţe. Ele albesc tenul şi îl curăţă de orice pete. Măştile cu petale de crin au ca bază mierea, în cazul tenurilor uscate, sau argila, pentru tenurile grase.

Din flori de salcîm se prepară infuzii şi decocturi după aceeaşi reţetă, iar lichidul obţinut se amestecă cu miere sau argilă. Chiar şi tecile florilor au o întrebuinţare terapeutică, dacă aveţi răbdare să curăţaţi petalele. Infuzia cu aceste teci curăţă foar­te bine pielea iritată, înroşită. O alternativă la această soluţie este infuzia de trei-fra­ţi-pătaţi, care calmează pielea iritată, cu alergii şi eczeme. Infuzia se foloseşte şi în măşti, care au ca bază mierea sau argila.

Flori de trifoi

În luna iunie, florile albe sau roşii de trifoi se pot întrebuinţa ca demachiant. Într-un vas cu apă se pun la macerat cîteva linguri de flori proaspete de trifoi. Se lasă de dimineaţa pînă seara, iar cu florile din macerat vom prepara o mască cu miere. Ea are efect purificator şi poate fi folosită pentru orice tip de ten, ne ­asigură dr Cristina Bălănescu.

Nu trebuie să uităm în acest sezon nici petalele de trandafir, care au ­proprietăţi tonifiante. Petalele se pregă­tesc sub formă de macerat la rece: se taie mărunt, se pun în apă rece de seara pînă dimineaţa, apoi ne putem spăla faţa cu această apă. Uleiul de trandafir are ­proprietăţi dezinfectante, ne apără tenul de efectele nocive ale poluă­rii, combate acneea şi netezeşte ridurile.

×
Subiecte în articol: terapii complementare