x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Creme şi măşti cu ulei de măsline

Creme şi măşti cu ulei de măsline

de Georgeta Licsandru    |    29 Iul 2008   •   00:00

Femeile au folosit dintotdeauna uleiul de măsline pentru îngrijirea tenului, a mîinilor sau a părului. Încă din cele mai vechi timpuri, femeile din zona Mediteranei şi-au masat pielea cu ulei de măsline în zilele de vară.

Femeile au folosit dintotdeauna uleiul de măsline pentru îngrijirea tenului, a mîinilor sau a părului. Încă din cele mai vechi timpuri, femeile din zona Mediteranei şi-au masat pielea cu ulei de măsline în zilele de vară. Uleiul de măsline hidratează pielea după expunerea la soare şi previne îmbătrînirea tenului cauzată de razele solare. Mai au un secret femeile din zona Mediteranei: în loc de cremă de mîini folosesc ulei de măsline. Astfel, pielea mîinilor este catifelată şi nu le trădează niciodată vîrsta. S-a demonstrat că uleiul are proprietăţi remineralizante, emoliente, hidratante. Dar nu orice fel de ulei, ci doar cel obţinut prin presarea la rece a măslinelor.
 

Vitamine, minerale

Uleiul de măsline este bogat în vitamine, minerale şi proteine. Prin conţinutul ridicat de acizi graşi omega 3 şi omega 9, uleiul asigură o hidratare profundă, fiind recomandat în special persoanelor care au pielea uscată fie din cauza consumului insuficient de lichide, fie din cauza expunerilor prelungite la soare sau a carenţelor de vitamine. În cazul tenului cu tendinţă de îmbătrînire, uleiul de măsline vine cu un aport considerabil de vitamine A şi E. O dată cu uleiul, vitaminele pătrund în piele, o menţin netedă şi îi redau elasticitatea şi supleţea.

 
Hidratare
Pentru a intensifica acţiunea antiîmbătrînire a uleiului de măsline, dr Cristina Pavel ne sfătuieşte să ne pregătim o cremă din ulei şi diferite plante: flori de gălbenele, pelin, coada-şoricelului, pătlagină. Plantele se fierb la foc mic în ulei de măsline şi ceară de albine, amestecul se strecoară, se lasă să se răcească. Rezultatul? O cremă cu proprietăţi intens hidratante şi emoliente, care poate fi folosită o dată la două zile.

"Tenul nostru este afectat de poluare, praf. Pentru a înlătura efectele neplăcute ale expunerii la praf sau poluare asupra tenului este bine să ne masăm zilnic faţa cu ulei de măsline. Avînd proprietăţi emoliente, uleiul de măsline poate înlocui cu succes crema de corp în cazul persoanelor cu pielea uscată", arată dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie.


ARGILĂ. Pentru întărirea musculaturii feţei şi netezirea ridurilor putem folosi o mască din ulei de măsline şi argilă. Masca are efect de remineralizare, de revigorare asupra tenului. Vitaminele şi mineralele din uleiul de măsline şi argilă pătrund prin pori, îmbunătăţind circulaţia sangvină la nivelul feţei. Pentru tonifierea tenului în această mască se adaugă suc de castravete.


PĂR. Din cauza vopselei sau a utilizării frecvente a foehnului, părul se usucă şi se fragilizează. Pentru a reda aspectul strălucitor al părului, dr Cristina Pavel ne recomandă tamponările zilnice cu ulei de măsline la rădăcina părului. Pentru părul uscat şi deteriorat poate fi folosită o mască dintr-o lingură de ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Părul se masează cu acest amestec înainte de baie.

×
Subiecte în articol: ulei măsline uleiul terapii complementare