x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Creţişoara şi hemoragiile

Creţişoara şi hemoragiile

de Georgeta Licsandru    |    12 Aug 2008   •   00:00

Creţişoara opreşte hemoragiile şi previne infectarea rănilor, are proprietăţi astringente şi antiinflamatoare. Aplicate extern, sub formă de comprese, frunzele de creţişoară zdrobite reduc sîngerările şi grăbesc cicatrizarea rănilor, tăieturilor. Frunzele de creţişoară conţin 6%-8% taninuri, substanţe cu efect astringent, fiind recomandate sub formă de infuzie în tratarea diareilor şi hemoroizilor. Creţişoara opreşte hemoragiile şi previne infectarea rănilor, are proprietăţi astringente şi antiinflamatoare. Aplicate extern, sub formă de comprese, frunzele de creţişoară zdrobite reduc sîngerările şi grăbesc cicatrizarea rănilor, tăieturilor. Frunzele de creţişoară conţin 6%-8% taninuri, substanţe cu efect astringent, fiind recomandate sub formă de infuzie în tratarea diareilor şi hemoroizilor.  

Cel mai frecvent însă, creţişoara este utilizată în tratamentul tulburărilor menstruale: amenoree (absenţa ciclului menstrual), hipermenoree (menstruaţie abundentă), calmarea durerilor de cap, de burtă, ameţelilor, greţurilor asociate ciclului menstrual. Din acest motiv, în popor, creţişoarei i se mai spune şi "planta femeilor". Creţişoara conţine fitosteroni (hormoni din plante), care reglează tulburările hormonale în cazul femeilor. Din acest motiv este utilizată pentru reducerea simptomelor menopauzei.  

Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în tera­pii complementare, recomandă creţişoara şi în infecţii urinare, cervicite, fibroame uterine mici şi medii. În toate aceste cazuri, creţişoara poate fi folosită sub formă de infuzie, tincturi sau macerate. În hemoragii, în tulburările menstruale mai uşoare se face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte. Frunzele de creţişoară se lasă la infuzat 4-5 minute, se beau cîte două căni de infuzie zilnic.

În cazul absenţei menstruaţiei sînt recomandate infuziile ceva mai concentrate, dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. În acelaşi scop poate fi folosit şi decoctul de creţişoară: una-două linguri de frunze uscate de creţişoară se pun în 500 ml apă şi se fierb 10 minute. Pentru calmarea durerilor, specialistul nostru recomandă maceratul: frunzele uscate se pun în apă, se lasă la macerat 10-12 ore, apoi se strecoară şi se bea ca atare.


CALMANT. Compresele cu frunze de creţişoară zdrobite calmează durerile musculare. Pentru com­prese poate fi utilizată şi tinctura de creţişoară ce se găseşte la plafar. Cu ajutorul acestor comprese pot fi ameliorate şi durerile abdominale sau lombare specifice primelor zile ale menstruaţiei. De asemenea, infuzia din frunze de creţişoară poate fi folosită sub formă de gargară pentru calmarea durerilor din laringite sau ca antiseptic în candidoza bucală.

×
Subiecte în articol: terapii complementare creţişoară