x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cromoterapia sau cum ne vindecăm prin lumină și culoare

Cromoterapia sau cum ne vindecăm prin lumină și culoare

de Anastasia Paul    |    16 Ian 2023   •   17:10
Cromoterapia sau cum ne vindecăm prin lumină și culoare
Sursa foto: Hepta

Cromoterapia este o alternativă la tratamentul clasic de vindecare prin folosirea luminii și a culorilor pentru inducerea stării de bine.

Privirea unor culori, pentru o perioadă de timp, determină procese la nivelul creierului care ne influențează sănătatea Este o terapie non-invazivă, benefică la orice vârstă și indiferent de afecțiunile de care suferim. 

Lipsa luminii din timpul anotimpurilor reci afectează dispoziția psihică, provocând anxietate și depresie. Dar și organismul are de suferit din cauza lipsei vitaminei D, pe care o luăm de la soare în timpul verii. Aceasta ne ajută la întărirea oaselor, dar și a sistemului imunitar. Însă iarna cerul este înnorat și avem parte de mai puțin soare. Ceea ce putem face este să ne expunem la lumină dimineața, astfel încât să ne reducem stările de frică, să ne gestionăm mai bine emoțiile, să scăpăm de insomnii. 

Percepem culoorile prin intermediul ochilor dar și pielea asimilează diferit substanțele când este expusă la lumină. Un exemplu este felul în care ne simțim la lumina difuză - care ne relaxează, sau la cea albă - prezentă în birouri. 

Culorile din spectrul de lumină are lungimi de undă și caracteristici diferite pe care nu le percepem conștient.

Efectele culorilor 

Roșu

Este benefic pentru tratarea inflamațiilor, a problemelor respiratorii, anemiei, depresiei. Întărește sistemul imunitar și ne dă astfel mai multă energie. Totodată, crește tensiunea și temperatura corpului. Este culoarea pasiunii, puterii și energiei.

Roz

Întărește circulația arterială și venoasă, ne ace mai calmi și ne ajută să acceptăm lucrurile așa cum sunt. Este culoarea inimii și a iubirii pure.

Portocaliu

Stimulează digestia dar crește și senzația de foame. Potrivit pentru tratamentul spasmofiliei, stresului, asmului, echilibrarea libidoului. De asemenea, crește pulsul. Este culoarea optimismului și bucuriei.

Galben

Induce o stare de relaxare, autoreflexie, autovindecare. Echilibrează energia organismului și tratarea migrenelor, ficatului, problemelor digestive, diabetului, afecțiuni ale pielii.  Este culoarea creativității.

Verde

Ajută la echilibrarea fizică și psihică, scade tensiunea și bătăile inimii. Combate insomnia, nevralgia, și este benefic și împotriva cancerului. Este culoarea naturii și vindecării.

Albastru

Poate cel mai bun calmant, albastru ne ajută să fim calmi, obiectivi, scade tensiunea, reduce pulsul și scade tensiunea. Este benefic mai ales pentru persoanele cu probleme ginecologice, dar și împotriva infecțiilor, romatismului, encefalitei și înțepăturilor de insecte. Este culoarea încrederii și stabilității.

Indigo

Ajută împotriva afecțiunilor capului și plămânilor, fiind eficient în tratarea sinuzitei, tusei, paraliziei faciale, a problemelor cu ochii și urechile. Este culoarea idealismului, sincerității, responsabilității

Mov

Crează echilibrul între minte și corp. Benefic împotriva tulburărilor mintale, a infecțiilor, substanțelor toxice. Ajută la tratamentul meningitei, pneumoniei, epilepsiei. Este culoarea înțelepciunii, misterului, spiritualității.

 

×
Subiecte în articol: Cromoterapia culori lumina