x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum tratăm amigdalita?

Cum tratăm amigdalita?

02 Oct 2007   •   00:00

Toamna ne-a cucerit cu paşi repezi şi a adus cu ea, pe lăngă frunzele ruginii, şi vremea rece. Dacă peste vară căldura sufocantă ne dădea bătăi de cap, acum, umezeala işi spune cuvăntul şi ne creează disconfort.

Toamna ne-a cucerit cu paşi repezi şi a adus cu ea, pe lăngă frunzele ruginii, şi vremea rece. Dacă peste vară căldura sufocantă ne dădea bătăi de cap, acum, umezeala işi spune cuvăntul şi ne creează disconfort. Aşadar, amigdalita incepe să fie din ce in ce mai des intălnită. Boala nu este caracteristică vreunui segment de populaţie, ci afectează atăt copiii, căt şi adulţii, deopotrivă.

Dar, pănă să vorbim despre boala in sine, trebuie să spunem că amigdalele funcţionează ca nişte paznici care impiedică bacteriile şi virusurile să pătrundă in faringe. Semnele bolii sunt comparabile cu cele ale gripei: febră, frisoane, dureri de cap, congestie nazală. La toate acestea se adaugă şi tulburări de deglutiţie (durere la inghiţire) şi o limbă albicioasă, incărcată. Amigdalele se inflamează, au pe alocuri pete gălbui, cu puncte purulente. Amigdalita de origine bacteriană este contagioasă şi se transmite prin picăturile de salivă răspăndite de o persoană bolnavă in timpul strănutului. Perioada de incubaţie poate fi de două-cinci zile de la contactul cu persoana infectată, iar in cazul amigdalitei streptococice, fazele bolii se pot instala imediat.

Reţetele bunicii

Medicul de familie este cel care vă poate prescrie un tratament adecvat, adjuvant in calmarea durerii şi inlăturarea inflamaţiilor. Totuşi, nu trebuie să uităm de existenţa reţetelor bunicii care de cele mai multe ori se dovedesc de real folos, pe lăngă tratamentul in sine, recomandat de medic. "Sunt situaţii in care inflamaţiile amigdaliene pot fi tratate numai naturist. Medicul se uită in gătul bolnavului, iar dacă nu este o infecţie bacteriană, care necesită antibiotic, ci o infecţie de tip viral, aceasta poate fi tratată cu succes cu produse naturiste", arată dr Cristina Ivaşcu, medic pediatru cu competenţă in medicina de familie, de la Centrul Medical "Rytmomed". Prin urmare, propolisul este renumit pentru proprietăţile sale antibacteriene, analgezice şi cicatrizante. Pe de altă parte, mierea, la indemăna oricui, are la răndul ei proprietăţi antibacteriene şi cicatrizante.

Ceai

Ceaiul călduţ, recomandat atunci cănd suntem răciţi, poate fi uşor indulcit cu miere, iar efectul va fi dublu. Mai ales atunci cănd alegem un ceai de gălbenele, plantă ale cărei proprietăţi antibacteriene sunt recunoscute. Cu ceai de gălbenele este bine să clătim şi cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. O altă plantă cu efect antibacterian este şi cimbrul. Nu trebuie să uităm nici de lămăie, bogată in vitamina C. De asemenea, bun adjuvant in cazul amigdalitelor poate fi şi salvia. Se utilizează la clătirea cavităţii bucale, iar in combinaţie cu florile de tei (in părţi egale) are un efect calmant.

×
Subiecte în articol: terapii complementare