x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Fitoterapie de mai

Fitoterapie de mai

de Gina Matei    |    12 Mai 2009   •   00:00
Fitoterapie de mai
Sursa foto: /

Potrivit calendarului, mai este luna florilor. Este vremea ca lăcrămioara, stânjenelul, brusturele, ciuboţica cucului, leurda să fie folosite pentru proprietăţile lor terapeutice. "Este sezonul propice pentru detoxifierea organismului, dar şi pentru tratamente cosmetice cu ajutorul plantelor", menţionează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med.



Castravete pentru pistrui
Pentru detoxifierea organismului este recomandată infuzia dintr-o linguriţă de frunze de leurdă mărunţite şi opărite cu 250 ml de apă. Se vor consuma 1-2 căni zilnic, timp de 4-6 săptămâni. Medicul Cristina Bălănescu atrage atenţia că frunzele îşi pierd proprietăţile depurative, de aceea este recomandat să fie folosite proaspete. Acelaşi efect de detoxifiere a organismului îl are şi ceaiul de tătăneasă, din care se vor consuma două căni pe zi. Totodată, frunza verde de tătăneasă, zdrobită, aplicată după arsurile solare, cicatrizează şi calmează zona afectată.

Pentru că primăvara, pistruii devin mai vizibili, este momentul să aplicăm felii subţiri de castravete. Vom constata astfel că, printr-o aplicare frecventă, intensitatea petelor şi a pistruilor se va diminua considerabil. Acelaşi efect îl au şi tamponările locale cu păstârnac.

Şi pentru persoanele cărora acneea le dă bătăi de cap există o soluţie naturistă de sezon. Astfel, aplicaţiile din sucul galben de rostopască, administrarea zilnică a 1-2 linguri de suc de leurdă sau cataplasmele cu morcov ras vă pot ajuta să scăpaţi de această problemă nedorită. Puteţi încerca şi cu infuzie de ciuboţica cucului. "Atenţie foarte mare! Această infuzie este toxică prin urmare cantitatea de infuzie trebuie să fie foarte mică", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

Dacă toate acestea nu au dat rezultatul scontat, mai există o soluţie: o lingură de petale din mac de grădină şi o lingură de flori de tei care se fierb 15 minute. Ulterior, se va adăuga o lingură de amidon. Cu acestea, se fac spălături dimineaţa şi seara.

×
Subiecte în articol: terapii complementare