x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Fructe pentru o dantură sănătoasă

Fructe pentru o dantură sănătoasă

09 Oct 2007   •   00:00

Chiar dacă nu dăm o mare importanţă acestui aspect, alimentele pe care le consumăm au o mare influenţă asupra dinţilor noştri. Cum periajul dinţilor reprezintă o problemă peste zi, trebuie să luăm anumite măsuri pentru a stopa apariţia cariilor.


Chiar dacă nu dăm o mare importanţă acestui aspect, alimentele pe care le consumăm au o mare influenţă asupra dinţilor noştri. Cum periajul dinţilor reprezintă o problemă peste zi, trebuie să luăm anumite măsuri pentru a stopa apariţia cariilor. Alimentele responsabile in mare parte de apariţia cariilor sunt dulciurile consumate in exces. Dar cine sunt cei mai mari devoratori de dulciuri? Evident, copiii. Trebuie să ţinem cont că in perioada creşterii dinţişorilor cei mici trebuie să mănănce căt mai multe fructe proaspete, bogate in carbohidraţi complecşi, cu dublă proprietate: stimulează musculatura facială şi curăţă suprafaţa cavităţii bucale. "Masajul gingival ce se realizează in timpul masticaţiei fructelor contribuie la păstrarea sănătăţii cavităţii bucale. Fructele stimulează producerea de salivă, care are rolul de a «spăla» cavitatea bucală, de a reduce aciditatea alimentelor şi implicit riscul apariţiei cariilor. Unii specialişti spun ca, după obişnuitul periaj de seară să măncăm un măr sau alt fruct care nu conţine o cantitate foarte mare de zaharuri, tocmai pentru stimularea mecanismelor proprii organismului de apărare impotriva cariilor. Printre fructele cu rol important in păstrarea sănătăţii cavităţii bucale se numără şi citricele: portocalele, lămăile. Citricele au capacitatea de stimulare a secreţiei salivare. Datorită conţinutului crescut de vitamina C, vitamină implicată in protejarea gingiilor şi reducerea riscului unor boli precum scorbutul, se recomandă consumarea zilnică a citricelor", arată dr. Claudia Necula, medic specialist la Clinica de Stomatologie "3 D" din Bucureşti.

Sucuri naturale

Cei mici beau cu plăcere un pahar cu suc. Intre suc şi fructe proaspete, copiii aleg sucul. Atenţie insă la sucuri, dacă nu le preparaţi dumneavoastră acasă, deoarece sucurile din comerţ pot fi acide şi pot conduce la apariţia cariilor. De aceea este mult mai bine să le oferiţi celor mici un pahar cu apă plată sau un pahar cu lapte, decăt un suc din comerţ.

Dulciuri

Zaharurile sunt sursă de hrană pentru bacteriile care formează un strat subţire deasupra dinţilor - placa bacteriană - , iar cu timpul se transformă in acizi care atacă smalţul dinţilor. Dar ce putem face? Putem să ne luăm zaharuri din fructe, legume sau lapte. Consumate in stare naturală, nu reprezintă un pericol la fel de mare aşa cum se intămplă cu dulciurile rafinate.

Medicii stomatologi recomandă periajul dinţilor de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, pentru a reduce semnificativ pericolul apariţiei cariilor. "După fiecare masă, ne putem clăti cu apă de gură. Folosirea exagerată a periajului poate duce, pe de-o parte, la retracţia gingiilor, iar pe de altă parte, la apariţia unor leziuni abrazive pe suprafaţa smalţului. Pentru o eficacitate crescută, periuţa de dinţi trebuie schimbată la trei luni de la prima utilizare", evidenţiază specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: terapii complementare