De mii de ani, aceste fructe au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale.
Puterile lor curative au fost atât de apreciate încât micile fructe dulci-acrişoare au devenit ofrande pentru divinitate.
Sunt suratele caiselor, însă noi le folosim ca ingredient principal pentru prepararea ţuicii sau pentru a acri ciorbele, fără a ne gândi că, asemeni oricărui fruct, acestea au puterea de a ne tămădui de multe boli.
Aceste "medicamente naturale" sunt zarzărele sau corcoduşele, pe care le găsim cu siguranţă în ograda noastră sau a vecinilor.
Corcoduşele abundă în vitamine (precum cele din grupa B - B1, B2, B3, B6, dar şi vitamina C şi A) şi minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar conţine şi acid citric în cantităţi semnificative. Totodată, în compoziţia chimică a corcoduşelor mai regăsim şi proteine, zaharuri, acizi, pectine.
Corcoduşele conţin şi o cantitate importantă de vitamina C (100 de grame conţin 3,7 mg), un nutrient esenţial ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. În acelaşi timp, vitamina C contribuie şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice
Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu
Consumaţi cu încredere corcoduşe verzi! Sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, dar şi a stărilor de oboseală şi epuizare. Atunci când sunt mai necoapte şi încă acre, corcoduşele sunt recomandate şi copiilor şi celor cu apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare. Nu uita să ții seama însă și de sfatul medicului.
Citește mai departe și află cum poți folosi corcodușele în tratarea diferitelor afecțiuni: ce boli vindecă și cum le incluzi în dietă