Fructele de padure – fragi, zmeura, coacaze, afine – reprezinta o sursa valoroasa de polifenoli, care contribuie la echilibrarea circulatiei sangelui, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor cu risc de boli cardiovasculare. Polifenolii contribuie la marirea rezistentei vaselor sanguine si imbunatateste fluiditatea sangelui, spun nutritionistii. Ceea ce asigura o buna functionare a principalelor organe, in special a inimii, si alimentarea corespunzatoare cu oxigen. Aceste fructe prezinta multiple avantaje: sunt hipocalorice (38,1 kccal/100 g), bogate in apa (85,7 g/100g), contin necesarul zilnic de potasiu (225 mg/100g) si de vitamina C (67,9 mg/100 g), indicata pentru prevenirea imbatranirii premature a celulelor. Un studiu publicat in revista Asociatiei Americane de Neurologie confirma ca fructele de padure, mai ales afinele, contin flavonoide, substante cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. De asemenea, fructele de padure previn tulburarile cognitive care apar odata cu inaintarea in varsta si deschid calea bolii Alzheimer sau a altor forme de dementa.