x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Frunze de nuc pentru diabetici

Frunze de nuc pentru diabetici

de Georgeta Licsandru    |    16 Sep 2008   •   00:00

Frunzele de nuc au proprietăţi digestive, depurative, vermifuge, antihemoragice. De asemenea, infuziile în care sînt adăugate frunze uscate de nuc scad glicemia şi nivelul grăsimilor în sînge. Frunzele pentru infuzie se usucă la soare, doar acelea care rămîn verzi şi după uscare păstrîndu-şi proprietăţile terapeutice.



Frunzele de nuc au proprietăţi digestive, depurative, vermifuge, antihemoragice. De asemenea, infuziile în care sînt adăugate frunze uscate de nuc scad glicemia şi nivelul grăsimilor în sînge. Frunzele pentru infuzie se usucă la soare, doar acelea care rămîn verzi şi după uscare păstrîndu-şi proprietăţile terapeutice.

Ceaiuri

“În cazul diabeticilor, ceaiurile din plante acţionează blînd, putînd fi folosite în acelaşi timp cu antidiabeticele orale. Cele mai bune rezultate se obţin dacă frunzele de nuc sînt combinate în infuzie cu rădăcini de brusture, teci de fasole, frunze de dud sau de afin. Chiar dacă acţionează cu blîndeţe, remediile naturiste nu trebuie administrate perioade foarte lungi. O dată la trei luni este bine să se facă o pauză în administrarea acestora”, arată dr Cristina Pavel, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie. Infuzia din frunze de nuc este bună în tratarea tulburărilor digestive, a constipaţiei. Şi se pregăteşte dintr-o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se beau zilnic cîte două căni de infuzie călduţă şi neîndulcită. Frunzele de nuc se remarcă prin conţinutul în taninuri, vitamina C, săruri minerale, acizi organici, ulei esenţial. Aceste substanţe conferă frunzelor de nuc proprietatea de a scădea tensiunea arterială şi nivelul colesterolului în sînge.

Inima şi măslinul

Similar frunzelor de nuc acţionează frunzele de măslin. Acestea sînt bogate în fibre, acizi graşi mononesaturaţi, potasiu, calciu, fosfor, mangan, magneziu şi vitaminele A, B, C, E. La noi, la plafar se găseşte doar extract din frunze de măslin, recomandat ca adjuvant în hipertensiunea arterială, în tulburările de ritm cardiac, în ateroscleroză, în diabet. Un studiu publicat în revista Phytotherapy Research arată că extractul din frunze de măslin este o soluţie eficientă pentru scăderea nivelului colesterolului în sînge. Pentru aceasta este necesară o doză zilnică de 1 g extract. Pentru ţinerea sub control a tensiunii arteriale şi a colesterolului, extractul poate fi asociat cu o cură cu măsline şi ulei de măsline. Uleiul şi măslinele conţin grăsimi mononesaturate, ce reduc nivelul colesterolului în sînge şi au efect cardioprotector.

RECOMANDĂRI. Dr Cristina Pavel recomandă infuzia din frunze de nuc pentru combaterea secreţiei excesive a glandelor sudoripare, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali. În afecţiuni pancreatice, în balonări este recomandat maceratul din muguri de nuc: cîte 30-40 de picături de două ori pe zi, înainte de mesele de prînz şi seară. Extern, frunzele de nuc pot fi folosite sub formă de băi în cazul durerilor de natură reumatică.

PROPRIETĂŢI.
Măslinul a început să fie cultivat cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, în zona Mediteranei. Încă din antichitate, coaja şi frunzele de măslin erau utilizate în tratamentul febrei şi răcelilor. În urmă cu 2.500 de ani, oamenii foloseau uleiul de măsline. De atunci, uleiul şi măslinele sînt recunoscute ca remedii eficiente contra  îmbătrînirii.

×
Subiecte în articol: frunze frunzele terapii complementare