x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Frunzele de feriga omoara tantarii

Frunzele de feriga omoara tantarii

31 Mar 2006   •   00:00

Tinctura de iedera, compresele cu apa sarata sau otet de fructe, amestecul din frunze de musetel si eucalipt sunt extrem de eficiente in lupta cu insectele.

Cum facem sa alungam in mod natural insectele care ne "ataca" in fiecare vara?
Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta apifitoterapie, din cadrul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie, sustine ca cele mai eficiente insecticide naturale sunt florile de piretru. "Florile de piretru contin uleiuri volatile, taninuri, substante uleioase. Insa cel mai important este continutul in piretrina, substanta care ucide insectele", precizeaza medicul Ionescu-Calinesti. Pentru ca piretrul sa aiba efect maxim, este indicat sa se recolteze in lunile mai-iunie plantele de peste doi ani. Florile se lasa sa se usuce si din acestea se face o pulbere. Apoi se prepara un amestec din pulberea de piretru si o cantitate de alcool recomandata de medicul fitoterapeut. Aceasta solutie se aplica pe partile expuse ale corpului. Atentie insa, florile de piretru sunt alergizante si pot produce dermatita de contact: pete rosietice agravate de expunerea la soare. In anumite cazuri, pulberea de piretru poate sa provoace rinoree, stranut, dificultati la respiratie. De aceea, medicul Larisa Ionescu-Calinesti recomanda celor care folosesc acest amestec sa il testeze mai intai pe portiuni reduse de piele. Amestecul care are la baza pulberea de piretru poate fi imprastiat si in incapere cu ajutorul unui pulverizator. Efectul insecticid dureaza maximum doua zile.

INDICATII. Citronella (Cymbopogon citratus) este o planta care alunga tantarii. Frunzele de citronella se pot aplica pe piele, dar pot intra si in compozitia uleiurilor volatile. Cel mai eficient remediu impotriva insectelor il constituie compusii de sinteza pe baza de citronella, care sunt lipsiti de efecte adverse. Pentru a scapa de mustele din bucatarie este suficient sa puneti in apropierea ferestrelor cateva fire de busuioc. AMESTECURI. Uleiul de geranium combinat cu uleiurile de soia si cocos se aplica pe piele, pentru protectie impotriva intepaturilor de insecte. O alta combinatie eficienta este cea din frunze de musetel si eucalipt. Dr. Ionescu-Calinesti propune pentru alungarea insectelor din camera o lingurita cu praf de tutun combinat cu o lingura de detergent de vase. Substanta rezultata se dilueaza in 250 ml de apa si se introduce intr-un pulverizator. INTEPATURI. In cazul persoanelor care au fost deja intepate de tantari, medicii fitoterapeuti recomanda frictionarea regiunii cu frunze de feriga, o felie de lamaie, otet de fructe, comprese cu apa sarata sau tinctura de iedera. In cazul intepaturilor de viespi sau albine, dupa scoaterea acului se freaca locul respectiv cu usturoi, ceapa sau praz, dupa care se aplica frunze de patlagina zdrobite. Cuburile de gheata aplicate local linistesc mancarimile.

×
Subiecte în articol: terapii complementare