x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Frunzele de nuc scad glicemia

Frunzele de nuc scad glicemia

29 Mar 2006   •   00:00

Frunzele de nuc sunt recomandate pentru numeroase boli: de la afectiuni ale pielii pana la diabet. "Ele contin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide. Iar baile in care se adauga frunze de nuc au proprietati tonice, stimulatoare, antiseptice, antisudorifice, cicatrizante pentru piele", arata doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competente in apifitoterapie, din cadrul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie. Frunzele utilizate pentru infuzie se recolteaza in luna iunie si se usuca la soare. Este important de stiut ca numai frunzele care au ramas verzi dupa uscare isi pastreaza proprietatile si pot fi folosite la prepararea infuziilor.

Indicate in diabet

In cazul persoanelor care sufera de diabet insulinodependent, se poate face un tratament adjuvant cu infuzie simpla din frunze de nuc sau in combinatie cu alte plante. Cu ajutorul acestei infuzii este posibila reducerea cantitatii de insulina injectabila zilnic.

Insa dozele de insulina nu pot fi scazute dupa ureche, ci numai cu acordul medicului si doar in cazul in care analizele au aratat o oarecare stabilizare a nivelului glicemiei. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa si se beau doua cani pe zi. Pentru un efect mai puternic, frunzele de nuc se pot combina cu frunze de afin, de dud si de anghinare.

In cazul reumatismului se pot face bai de 15-20 de minute cu un decoct pregatit din 100 de grame de frunze zdrobite la 3-4 litri de apa. Decoctul se toarna in apa de baie. Din mugurii de nuc se poate prepara un macerat pe care medicul Larisa Ionescu-Calinesti il recomanda in afectiunile pancreatice si in balonari. Se administreaza cate 30-40 de picaturi de macerat de doua ori pe zi, inainte de mesele de pranz si seara.

COPII. Tratamentul cu infuzie din frunze de nuc este indicat in cazul tulburarilor de metabolism fosfo-calcic la copii. In aceasta situatie se recomanda baile tonice cu infuzie concentrata – 200 g la un litru de apa. Dupa strecurare, infuzia se adauga in apa in care i se face baie copilului.
×
Subiecte în articol: terapii complementare