x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Hidroterapia

de Georgeta Licsandru    |    10 Iun 2008   •   00:00

Băile cu apă caldă sau rece pentru înlăturarea stresului sau tratarea unor boli poartă numele de hidroterapie. Băile calde reprezintă una dintre cele mai bune metode de stimulare a sistemului nervos şi de înlăturare a oboselii

Băile cu apă caldă sau rece pentru înlăturarea stresului sau tratarea unor boli poartă numele de hidroterapie. Băile calde reprezintă una dintre cele mai bune metode de stimulare a sistemului nervos şi de înlăturare a oboselii. De altfel, Institutul american de studiu al stresului recomandă asocierea băilor calde şi masajului pentru reducerea stărilor de anxietate şi combaterea insomniilor. În acelaşi timp, duşurile cu apă caldă contribuie la diminuarea tensiunii musculare şi la dispariţia durerii. Apa caldă stimulează circulaţia sangvină şi limfatică locală. Astfel, se realizează o mai bună oxigenare a ţesuturilor. Băile calde deschid porii, sti­mulează transportul substanţelor nutritive către ţesuturi şi eliminarea toxinelor. Rezultatul? Pielea îşi recapătă tonusul, elasticitatea şi strălucirea. Potrivit specialiştilor, combinaţia dintre masaj şi apă caldă reglează metabolismul, stimulează arde­rile şi ne ajută să slăbim.


Hidroterapia este recomandată şi în cazul unor afecţiuni: reumatism, gută, artrită. În aceste situaţii, dr Cristina Pavel ne sfătuieşte să adăugăm în apa de baie plante care stimulează circulaţia sangvină şi au proprietăţi antiinflamatoare: coada-calului, creţuşcă, scoarţă de salcie, trei-fraţi-pătaţi. În cazul articulaţiilor dureroase se pot face băi generale sau băi locale. În cazul reumaticilor, în apa de baie poate fi adăugată sare marină. Concentraţia de sare marină pentru o baie nu trebuie să depăşească 100-300 g/li­trul de apă. Altfel, o cantitate prea mare de sare usucă pielea. Băile se fac zilnic, timp de 10-20 de minute. Persoanele care au afecţiuni cardiace trebuie să aibă grijă, pentru că apa prea fierbinte poate suprasolicita aparatul cardiovascular.

 

Ape medicinale

Hidroterapia poate fi aplicată şi în staţiunile balneo-climaterice. Apele medicinale de aici sînt folosite sub formă de băi şi sub formă de cură internă.

Băile termale stimulează circulaţia sangvină. În cazul vîrstnicilor, băile cu ape minerale se fac parţial: de la genunchi în jos sau numai în zona braţelor.

În recomandarea curelor cu ape medicinale se ţine seama de compoziţia apei. Reumaticilor şi celor care suferă de hipotiroidie le fac bine apele cu o concentraţie crescută de iod. Iar apele sulfuroase dau rezultate bune în spondilozele cervicale, dorsale, lombare, în artroze, dar şi în bolile dermatologice.

REUMATISM. În cazul articulaţiilor dureroase, pe lîngă infuziile din plante, în apa de baie pot fi adăugate cîteva picături de ulei volatil de rozmarin. Acesta are proprietăţi antiinflamatorii şi în acelaşi timp stimulează circulaţia sangvină. În cazul reumatismului şi tulburărilor circulatorii este bine ca temperatura apei să aibă 37-38 de grade Celsius.

×
Subiecte în articol: terapii complementare