x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Homeopatia, aliatul bonavilor de cancer

Homeopatia, aliatul bonavilor de cancer

de Magda Marincovici    |    17 Sep 2014   •   20:35
Homeopatia, aliatul bonavilor de cancer

Medicamentele homeopatice contribuie la atenuarea efectelor secundare în cazul pacienţilor care fac chimio şi radioterapie, explică Michele Boiron, farmacist, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor Boiron.

Michele Boiron spune că iese din discuţie tratarea unor boli severe exclusiv prin medicamente homeopatice. “În copilărie şi adolescenţă, m-am tratat cu medicamente homeopatice pentru probleme curente sănătate. În aceste cazuri,  problemele de sănătate pot fi rezolvate exclusiv prin aceste medicamente. Dar în cazul bolilor grave, medicamentele homeopatice trebuie administrate în combinaţie cu medicamentele clasice (alopate)”, subliniază Michele Boiron.

Vestea că suferi de cancer provoacă un şoc major. În prima fază, bolnavul respinge teribilul diagnostic, amăgindu-se că nu i se poate întâmpla tocmai lui această nenorocire. Apoi, acceptă realitatea şi planul de chimio şi radioterapie.  Ştim că numărul cancerelor este în continuă creştere. Şi mai ştim că, în afara acestor terapii nu avem altele, chiar dacă acestea reprezintă de multe ori un calvar pentru pacient, că el se confruntă pe de o parte cu dureri, dar şi cu  efectele adverse ale chimio şi radioterapiei. Singura soluţie este tocmai atenuare acestor efecte: stări de vomă, greaţă, arsuri ale pielii, sindroame severe  etc., care, nu în puţine cazuri, pot să-l determine pe pacient să renunţe la tramente.

În cazul persoanelor care fac chimio şi/sau radioterapie, medicamentele homeopatice şi-au dovedit eficienţă prin diminuarea efectelor secundare ale celor două tratamente oncologice şi ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.  Dar, din păcate, oncologii au prea puţină deschidere faţă de homeopatie. Totuşi, în opinia lui Michele Boiron, până ce oncologii se vor convinge de avantajele homeopatiei în aceste cazuri, “este doar o chestiune de timp”.

Înultima vreme, se observă, în mod paradoxal,  o reţinere faţă de aceste medicamente şi, în acelaşi timp, o deschidere către acestea mai ales din partea părinţilor pentru copiii lor. Michele Boiron spune că, aici, este o problemă de cunoaştere a homeopatiei. “Cineva îmi spune să le încerc în cazul copilului meu. Şi asta pentru că micuţul lui, de când ia medicamente homeopatice, se simte mult mai bine. Deci poţi încerca să făci bine copilului fără a-i face rău. În familie, mai ales tatăl era cel refractar la aceste medicamente. Mai nou, taţii tineri, fiind mult mai implicaţi în procesul de creştere a copilului, sunt mai dispuşi să accepte homeopatia ca  alternativă la medicamentele clasice. De altfel, în domeniul pediatriei, homeopatia răspunde foarte bine problemelor de sănătate ale celor mici, este eficientă şi nu provoacă efecte secundare.

Michel Boiron este, acum,  pentru a doua oară în ţara noastră. De această dată, Michele Boiron are în program întâlnirea cu farmacişti din Bucureşti şi Iaşi, precum şi lansarea volumului “Aportul medicamentului homeopatic în poractica farmacistului în afecţiunile ORL”.


×