Homeopatia este un sistem terapeutic alternativ, care ajută la vindecarea şi prevenţia multor boli. Dacă terapia alopată are leac pentru orice tip de afecţiune, homeopatia are unele limite din punct de vedere al posibilităţilor curative.
Homeopatia este un sistem terapeutic alternativ, care ajută la vindecarea şi prevenţia multor boli. Dacă terapia alopată are leac pentru orice tip de afecţiune, homeopatia are unele limite din punct de vedere al posibilităţilor curative. Totuşi, prin intermediul ei se pot trata afecţiuni acute, dar şi cronice, atăt in privinţa gestionării simptomelor, căt şi a cauzelor care declanşează o anumită boală. Dar, ca in orice tratament, remediile homeopatice pot fi dăunătoare dacă sunt administrate greşit. De aceea, mai intăi trebuie să respectaţi sfatul medicului specialist, pentru a vă prescrie tratamentul adecvat. "Trebuie ştiut că homeopatia tratează in primul rănd bolnavul, in funcţie de particularităţile acestuia, şi apoi boala in sine. De asemenea, va trebui să ţinem cont că aceeaşi afecţiune poate evolua diferit, tot in funcţie de particularităţile individuale. Eu recomand aceste tratamente mai degrabă ca prevenţie, iar in cazul unei afecţiuni acute este bine să se meargă in paralel: remedii homeopatice şi tratament alopat", spune doctorul Cristina Ivaşcu, medic pediatru, competenţă medicină de familie, de la Centrul Medical "Rytmomed".
Granule
Medicamentele homeopatice sunt naturale şi pot avea origine minerală, vegetală sau animală. Există diferite forme de prezentare a acestor remedii: globule, picături, soluţii, dar cel mai des intălnite sunt granulele. In cazul acestui ultim tip de remedii, administrarea se face sublingual. Este imperios necesar să nu se consume alimente inainte şi după administrarea granulelor, astfel incăt papilele gustative situate pe limbă să transmită informaţia la receptorii din creier aflaţi in zona hipotalamică. Granulele nu trebuie atinse şi, de asemenea, nu trebuie administrate mai multe remedii homeopatice concomitent, pentru a nu interveni efecte adverse şi pentru a nu fi afectată calitatea terapiei.
Imunitate
Nu trebuie să uităm că homeopatia tratează boala, dar şi organismul, ale cărui funcţii au fost dereglate. Acest mijloc terapeutic este benefic in scop profilactic şi este, totodată, de remarcat că homeopatia poate fi unica soluţie pentru tratamentul unor categorii de bolnavi. Aşadar, remediul homeopatic poate fi administrat şi la gravide, bolnavi de ulcer sau persoane suferinde de alergii la diferite medicamente alopate. Trebuie reţinut că, la copii, remediile homeopatice acţionează rapid, mai ales in situaţia in care ei au fost supuşi unor tratamente cu antibiotice şi au sistemul imunitar slăbit. Tratamentul homeopatic stimulează imunitatea naturală a organismului şi il ajută să fie mai rezistent in faţa bolilor.
PREVENŢIE. "Automedicaţia in tratamentul homeopatic este periculoasă şi poate provoca agravarea bolii. Acest tip de terapie este benefic pentru prevenţie, in cazul persoanelor cu predispoziţie la afecţiuni respiratorii. De asemenea, este indicat in tratarea parazitozelor intestinale repetate, precum giardia, cănd tratamentele alopate nu mai pot fi repetate", arată dr Cristina Ivaşcu.