Usturoiul este unul dintre acele alimente pe care trebuie neapărat să le consumăm. Abundă în nutrienți, este disponibil în orice sezon și nu are un preț ridicat. Este utilizat în întreaga lume, atât ca medicament, cât și pentru a da un plus de savoare preparatelor.
În afară de cunoscutul compus activ alicină, usturoiul conține mangan, fosfor, seleniu și vitaminele B6 și C.
Potrivit healthylifetricks.com, cele mai importante beneficii ale consumului de usturoi:
- Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și circulația sanguină.
- Reduce inflamația, riscul de osteoartrită și de alte afecțiuni asociate cu inflamația.
- Întărește sistemul imunitar, având proprietăți antibacteriale, antivirale și anti-parazitale.
- Are proprietăți anticancerigene, fiind benefic în cazul cancerului de plămâni, mamar și pancreatic.
Pentru a vă bucura de toate beneficiile usturoiului, trebuie să îl consumați crud. Chiar dacă nu vi se pare o alegere delicioasă, trebuie să aveți în vedere că este mai puternic decât numeroase medicamente în următoarele situații:
- Gripe și răceli
- Dureri în gât
- Hipertensiune
- Nivel ridicat al colesterolului rău LDL
- Paraziți intestinali
- Infecții
- Candida
Este important să consumați cel puțin unul-doi căței de usturoi pe zi, iar pentru a putea introduce mai ușor în dietă acest aliment puteți prepara unul din următoarele tratamente naturiste:
Amestec de miere și usturoi
- O căpățână de usturoi
- Miere pură
Preparare:
Curățați usturoiul și zdrobiți fiecare cățel cu ajutorul cuțitului. Lăsați cățeii pe o farfurie timp de 15 minute. După acest interval, puneți usturoiul într-un borcan de sticlă și acoperiți cu miere. Închideți borcanul și lăsați-l timp de 3-5 zile într-un loc uscat și răcoros. Mutați apoi amestecul în frigider și consumați 1-2 căței pe zi.
Elixir din usturoi, lămâie și ghimbir
Aveți nevoie de:
- O sticluță
- Un cuțit
- Un borcan cu gura largă
- 2 linguri de oțet de mere
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâi
- O bucată de ghimbir de aproximativ 5 cm, curățată și răzuită
- Un vârf de cuțit de piper cayenne
- 500 ml de apă filtrată
Instrucțiuni:
Clocotiți apa, lăsați-o să se răcească puțin. Zdrobiți usturoiul, lăsați-l timp de 5-10 minute. Într-un ceainic, puneți oțetul de mere, sucul de lămâie, usturoiul, ghimbirul și piperul cayenne. Turnați apa caldă și lăsați să se infuzeze timp de 5 minute.
Tinctură de usturoi
- O ceașcă cu căței de usturoi zdrobiți
- ½ ceașcă cu oțet de mere
- ½ ceașcă cu miere
- Puțin piper negru
În primul rând, trebuie să curățați și să zdrobiți usturoiul. Lăsați-l să „se activeze” timp de 5-10 minute. Amestecați apoi oțetul de mere cu mierea și turnați mixtura peste usturoi și adăugați celelalte ingrediente. Timp de o lună, lichidul ar trebui să stea într-un loc întunecos și rece.
După acest interval, puteți lua în fiecare dimineață pe stomacul gol 10-20 de picături de tinctură.