x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Între mit şi realitate

Între mit şi realitate

de Florina Zainescu    |    17 Mar 2008   •   00:00
Între mit şi realitate

CONTROVERSE ● Alimentele ecologice – sub lupă
Auzim tot felul de zvonuri despre alimentele ecologice: ba că nu au nici un gust, ba că nu sunt cu nimic mai bune decât cele convenţionale, ba că sunt acelaşi lucru cu cele naturale. Chiar aşa să fie?



CONTROVERSE ● Alimentele ecologice – sub lupă
Auzim tot felul de zvonuri despre alimentele ecologice: ba că nu au nici un gust, ba că nu sunt cu nimic mai bune decât cele convenţionale, ba că sunt acelaşi lucru cu cele naturale. Chiar aşa să fie?


Alimentele ecologice sunt sub lumina reflectoarelor de câţiva ani. Mulţi le cumpără pentru că au încredere în ele, dar sunt destui şi cei care cârcotesc la adresa lor.


Prin "târg" umblă zvonul că nu e nici o diferenţă între alimentele eco şi cele naturale. Fals! Alimentele naturale nu conţin într-adevăr aditivi sau conservanţi, dar sunt făcute din ingrediente convenţionale, crescute cu chimicale şi care pot fi modificate genetic.


FALS. Sunt şi voci care susţin că mâncarea organică are gust de "carton". Probabil respectivii nu au mâncat niciodată lactate, fructe sau legume bio. Chiar au gust comparativ cu produsele convenţionale, care de cele mai multe ori sunt fade.


Un alt mit vehiculat este că alimentele bio nu sunt mai sănătoase decât cele convenţionale. Perfect adevărat, dacă ne referim la zahăr, pentru că organic sau convenţional, acesta tot o substanţă chimic pură rămâne. Însă dacă "suratele" lor convenţionale sunt sănătoase, atunci alimentele eco sunt mai sănătoase, lucru dovedit de numeroase studii.


Cele mai multe cârcoteli sunt însă legate de preţ: produsele bio sunt prea scumpe. Ceea ce nu este tocmai adevărat, pentru că rotaţia culturilor, furajele speciale, combaterea dăunătorilor pe căi naturale, protejarea biodiversităţii în agricultura eco fac costurile de producţie mai mari. Plus că o alimentaţie organică, sănătoasă şi diversificată ne scuteşte de mersul la medic.


Mai sunt unii care spun că agricultura eco nu poate hrăni lumea. Fals: agricultura intensivă, în vogă la nivel mondial, distruge solul şi poluează, în timp ce cea bio protejează mediul înconjurător, dă produse mai săţioase şi le aduce venituri mai mari fermierilor săraci.

×
Subiecte în articol: bio alimentele