12 aprilie 2008:Producătorii de ouă ecologice din Marea Britanie avertizează că preţurile mult prea mari ale furajelor organice pot paraliza acest sector
ITALIA. În Italia sînt 683 de cantine şcolare organice, potrivit unui raport publicat pe site-ul Organic Market. Dacă în 1996 – primul an în care a început urmărirea statistică a acestora – existau 69 de cafeterii şcolare bio, în 2007 acestea erau de aproape zece ori mai multe – 683. Iar numărul acestora continuă să crească, deşi nu la fel de rapid ca în anii trecuţi. Topul regiunilor din Italia după numărul de bufete şcolare bio este condus de Emilia-Romagna (127), urmată de Lombardia (121) şi de Toscana (82).
SOLUŢIE. Pacienţii cu boala Crohn care ţin o dietă organică strictă au constatat o semnificativă îmbunătăţire ale simptomelor intestinale induse de această boală, potrivit unor cercetări preliminare făcute de cîţiva specialişti austrieci. Aceştia au ales aleatoriu 18 pacienţi care suferă de o formă redusă sau moderată a acestei boli ca să primească o dietă organică foarte restrictivă, constituită în principal din carne roşie şi pîine din făină integrală, sau o dietă controlată formată din alimente non-organice. După şase săptămîni au fost constatate ameliorări ale stării de sănătate în cazul a 75% dintre pacienţii care au avut o dietă organică şi a 10% dintre cei care au avut dietă convenţională controlată.
PROBLEME. Producătorii de ouă
ecologice din Marea Britanie avertizează că preţurile mult prea mari ale
furajelor organice pot paraliza acest sector. Martin Humphrey, director în
cadrul Humphrey Feeds, a subliniat nevoia ca supermarketurile să scumpească
mai departe produsele. “Sînt preocupat de faptul că lanţul din sectorul ouălelor
ecologice este pe cale de a se rupe. În vreme ce producătorii trebuie să plătească
aceste preţuri crescînde, restul lanţului de aprovizionare nu acoperă aceste
costuri mai mari”, a declarat acesta, citat de presa străină.
SPRIJIN. Creşterea cererii de bumbac organic şi de unt de shea ajută una dintre cele mai sărace state ale lumii, Burkina Faso. În această ţară s-au produs 350 de tone de bumbac ecologic în 2006, 1.000 de tone în 2007, iar pentru acest an se estimează o producţie între 2.000 şi 4.000 de tone. Victoria’s Secret, celebra companie americană producătoare de lenjerie intimă, a comandat din Burkina Faso 600 de tone de bumbac ecologic, iar primul transport a fost trimis recent. În sectorul creşterii bumbacului lucrează peste 50% dintre femeile din Burkina Faso.