x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    12 Apr 2008   •   00:00
Info

12 aprilie 2008:Producătorii de ouă ecologice din Marea Britanie avertizează că preţurile mult prea mari ale furajelor organice pot pa­raliza acest sector

ITALIA. În Italia sînt 683 de cantine şcolare organice, potrivit unui raport publicat pe site-ul Or­ga­nic Market. Dacă în 1996 – pri­m­ul an în care a început urmărirea statistică a acestora – existau 69 de cafeterii şcolare bio, în 2007 acestea erau de aproape zece ori mai multe – 683. Iar numărul aces­tora continuă să crească, deşi nu la fel de rapid ca în anii trecuţi. Topul regiunilor din Italia după numărul de bufete şcolare bio este condus de Emilia-Romagna (127), urmată de Lombardia (121) şi de Toscana (82).

 

SOLUŢIE. Pacienţii cu boala Crohn care ţin o dietă organică strictă au constatat o semnificativă îmbunătăţire ale simptomelor intestinale induse de această boală, potrivit unor cercetări preliminare făcute de cîţiva specialişti austrieci. Aceştia au ales aleatoriu 18 pacienţi care suferă de o formă redusă sau moderată a acestei boli ca să primească o dietă organică foarte restrictivă, constituită în principal din carne roşie şi pîine din făină integrală, sau o dietă controlată formată din alimente non-organice. După şase săptămîni au fost constatate ameliorări ale stării de sănătate în cazul a 75% dintre pacienţii care au avut o dietă organică şi a 10% dintre cei care au avut dietă convenţională controlată.


PROBLEME. Producătorii de ouă ecologice din Marea Britanie avertizează că preţurile mult prea mari ale furajelor organice pot pa­raliza acest sector. Martin Hum­phrey, director în cadrul Hum­phrey Feeds, a subliniat nevoia ca supermarketurile să scumpească mai departe produsele. “Sînt preocupat de faptul că lanţul din sectorul ouălelor ecologice este pe cale de a se rupe. În vreme ce pro­du­că­torii trebuie să plătească aceste preţuri crescînde, restul lanţului de aprovizionare nu acoperă aceste costuri mai mari”, a declarat acesta, citat de presa străină.

 

SPRIJIN. Creşterea cererii de bumbac organic şi de unt de shea ajută una dintre cele mai sărace sta­te ale lumii, Burkina Faso. În această ţară s-au produs 350 de to­ne de bumbac ecologic în 2006, 1.000 de tone în 2007, iar pentru acest an se estimează o producţie în­tre 2.000 şi 4.000 de tone. Victoria’s Secret, celebra companie ame­ricană producătoare de len­je­rie intimă, a comandat din Bur­kina Faso 600 de tone de bumbac ecologic, iar primul transport a fost trimis recent. În sectorul creşterii bumbacului lucrează peste 50% dintre femeile din Burkina Faso.

×
Subiecte în articol: bio