x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La cumpărături

de Florina Zainescu    |    11 Feb 2008   •   00:00
La cumpărături

BUCUREŞTI ● Ce produse bio se găsesc prin magazine
Alimentele ecologice pot fi procurate din tot mai multe locuri. De la magazinele naturiste şi cele specializate, acestea sunt acum tot mai prezente pe rafturile supermarketurilor şi hypermarketurilor.
● Produsul zilei: Fulgi ecologici de secară


BUCUREŞTI ● Ce produse bio se găsesc prin magazine
Alimentele ecologice pot fi procurate din tot mai multe locuri. De la magazinele naturiste şi cele specializate, acestea sunt acum tot mai prezente pe rafturile supermarketurilor şi hypermarketurilor.


În România se produc peste 280 de produse agricole şi alimentare bio şi se importă alte peste 300. De unde pot fi procurate acestea?

De exemplu, bucureştenii pot da o fugă la magazinul Ki-life din Piaţa Amzei – primul supermarket de produse naturale din România – care are o gamă "frumuşică" de alimente ecologice. "Acum avem circa 50 de produse la raft, dar urmează să facem aprovizionarea", ne asigură una dintre angajatele magazinului. Într-un stand special amenajat, ce poartă pe el inscripţia "produse ecologice", stau aliniate frumos o multitudine de ceaiuri de plante medicinale care costă 6,3 lei punga de 70 de grame. În magazin mai sunt alte două standuri cu ceaiuri bio – diverse combinaţii de plante cu denumiri care de care mai atrăgătoare şi la preţuri ce variază de la 8 lei până la 14 lei.


Întorcându-ne la standul cu "produse ecologice", aici se găsesc cafea bio decofeinizată şi cafea melange boabe, la preţul de 37,7 lei, respectiv 28,7 lei, punga de 500 de grame, sau cafea instant din spelta (specie de grâu) – 10,9 lei borcanul. Oferta cuprinde şi lapte de soia, simplu sau cu ciocolată – 9-10 lei cutia de un litru – diverse pateuri şi paste bio – cu ciuperci, cu măsline, cu seminţe şi condimente (6-9 lei) – orez la 32 de lei cutia de 500 de grame, sirop de arţar – 22,4 lei, 250 de grame –, zahăr nerafinat brut şi diverse deserturi – de la jeleuri bio, "mingiuţe de ciocolată" şi gaufre cu miere, la turte din spelta. În plus, la standul cu cereale există făină integrală bio de secară (4-5,5 lei kilogramul), făină integrală de orz (5,8-5,9 lei kg), făină integrală de grâu eco (4,2-5,3 lei kg), grâu boabe eco (2,1 lei punga de 500 gr). Iar la standul cu paste făinoase sunt şi paste bio.


SUPERMARKET. Produse bio pot fi cumpărate şi din supermarketul Mega Image, unde există chiar un stand cu produse bio importate sub această marcă: biscuiţi, ciocolată (5,9 lei), pâine integrală, suc de roşii, maioneză, făină, vin (circa 7 lei sticla), musli şi fulgi de cereale simpli. Fiind importate chiar de comerciant, aceste produse sunt ceva mai ieftine, pentru că preţul lor nu include şi taxa de raft.

În magazin există şi alte produse bio, luate de la alţi producători, importatori şi distribuitori, expuse lângă cele dietetice: miere de albine (10-17 lei borcanul de 400 de grame), făină integrală (3,84 lei), sirop de arţar (22,59 lei), gaufre cu miere (9 lei), lapte de soia, desert de soia, zahăr nerafinat. Şi mâncare bio pentru bebeluşi. Aceste produse se regăsesc şi pe rafturile supermarketului Cora. Tot lângă alimentele dietetice.

În plus, printre diversele sortimente de unt convenţional există şi unul de unt ecologic (7,39 lei/pachetul).

Lunea viitoare Jurnalul Naţional vă va prezenta alte magazine din care puteţi cumpăra produse bio. Şi ce produse puteţi cumpăra, evident.


Magazin online

Persoanele cu un ritm de viaţă alert, care nu prea au timp să meargă prin magazinele clasice, pot să-şi cumpere alimente ecologice şi din magazinele online. De exemplu, la www.casamatei.ro pot fi găsite conserve de legume bio: aperitiv de ardei, de morcovi, chutney, fasole fideluţă, ratatouille, salată de vinete a l’Oriental, suc de roşii şi zacuscă de ardei cu morcov. Conservele costă echivalentul a 1,7 euro, plus TVA, borcanul, în timp ce sucul de roşii 1,2 euro plus TVA, sticla. "Legumele sunt conservate prin sterilizare, fără nici un fel de conservant. Nu sunt procesate la temperaturi foarte înalte, timp îndelungat, astfel că îşi păstrează gustul şi proprietăţile nutritive", ne-a declarat Bianca Barbu, reprezentanta Casei Matei.







×
Subiecte în articol: produse bio