x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare La volan, cu parfum de menta

La volan, cu parfum de menta

06 Apr 2006   •   00:00

Cand ne hotaram sa plecam la drum cu masina este aproape imposibil sa nu ne enervam din cauza caldurii, ambuteiajelor, a celorlalti soferi iresponsabili. Sa ne pastram cumpatul devine aproape un chin. Un studiu privind comportamentul la volan efectuat de Fundatia britanica RAC, un organism independent de informare si de siguranta a conducatorilor auto, arata ca mirosurile din masina ne ajuta sa ne relaxam la volan sau, din contra, ne induc o stare de agitatie. "Simtul olfactiv influenteaza zona cerebrala mai mult decat orice alt simt", sustine David Conrad, psiholog in cadrul Fundatiei RAC.

Arome racoritoare

Este indicat ca in masina sa existe odorizante cu menta si scortisoara, care imbunatatesc capacitatea de concentrare si relaxeaza conducatorul auto. Dr. Constantin Sararu, medic primar, cu competenta in homeopatie si fitoterapie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica, spune ca menta raspandeste un miros placut, este racoritoare si mareste atentia. In ceea ce priveste condimentele, medicul afirma ca acestea au actiune energizanta. Mirosurile de lamaie si cafea ne ajuta sa devenim mai vigilenti, iar odorizantele cu mirosuri de brad, de pin sunt revigorante. Dr. Constantin Sararu ne sfatuieste ca atunci cand ne alegem odorizantul masinii sa optam pentru unul cu miros natural, in defavoarea celor artificiale, care distrag atentia. De asemenea, medicul sfatuieste persoanele agitate sa foloseasca odorizante care au efect calmant, de exemplu, levantica, dar numai pe timp de zi.

Masina noua

Chiar si mirosul unei masini noi are impact asupra comportamentului nostru la volan. Mirosul unui astfel de autovehicul il incita la prudenta pe conducatorul lui, arata studiul. Sa nu credeti cumva ca un miros neutru sau absenta oricarui miros ar putea avea efecte benefice asupra modului cum conduceti masina. Studiile astronautilor au aratat ca un mediu fara miros favorizeaza iritabilitatea si aparitia halucinatiilor olfactive.

TEHNOLOGIE. Oamenii de stiinta lucreaza la un sistem care sa detecteze starea de spirit a conducatorului auto. Cu ajutorul acestui sistem, cercetatorii spera sa creasca vigilenta soferului. In functie de pozitia scaunului, sistemul va modifica lumina si temperatura din masina. Acest sistem va putea include si diferite mirosuri care sa-l ajute pe conducatorul auto sa se detensioneze sau sa se revigoreze. El va fi introdus pe piata in 2050.

ULEI VOLATIL. Soferii care vor sa aiba o calatorie linistita pot apela si la uleiurile volatile. Ele inlatura somnolenta, starile de nervozitate si de oboseala. Dr. Constantin Sararu le recomanda soferilor obositi uleiurile cu proprietati tonifiante (cimbru, coriandru, busuioc). De asemenea, uleiul de busuioc este tonic, inlatura oboseala mentala si amelioreaza capacitatea de concentrare. Si uleiul de cimbru este un excelent revigorant general.
×
Subiecte în articol: terapii complementare