Laptele organic este mult mai bogat în nutrienţi “responsabili” de reducerea riscului de cancer decît confratele convenţional, potrivit unui studiu al Universităţii Newcastle.
Laptele organic este mult mai bogat în nutrienţi “responsabili” de reducerea riscului de cancer decît confratele convenţional, potrivit unui studiu al Universităţii Newcastle.
Cercetătorii au descoperit că, atunci cînd vacile sînt lăsate
libere pe păşuni să mănînce iarbă şi trifoi, laptele lor este mult mai bun avînd
niveluri ridicate de acizi graşi benefici, antioxidanţi şi vitamine. Diferenţa
de calitate dintre laptele ecologic şi cel convenţional este mai mică în
timpul iernii, cînd toate vacile sînt hrănite cu furaje.
BUN. Studiul, în
care au fost implicate 25 de ferme, a arătat că pe timpul verii, în fermele
organice, iarba naturală reprezintă circa 84% din alimentaţia vacilor, în timp
ce, în sistemul convenţional, procentul este de numai 37%. În acelaşi timp,
concentraţia de acid linoleic conjugat – despre care se spune că previne apariţia
cancerului – este cu 60% mai mare în laptele bio decît în laptele normal. Plus
că varianta organică e mai bogată şi în acizi graşi omega-3 şi vitamina E,
substanţe considerate “responsabile” pentru reducerea riscului de cancer şi
boli de inimă. “Acest studiu demonstrează clar că dieta animalelor este cea
mai importantă cauză care face diferenţa între laptele organic şi cel convenţional”,
a declarat Gillian Butler, director de producţie animală la Grupul de Ferme
Ecologice al Universităţii Newcastle, citată de presa britanică.
Acest studiu este parte a unui proiect pan-european de verificare a impactului alimentaţiei animalelor asupra sănătăţii acestora şi a calităţii laptelui. “Această lucrare reprezintă un punct de referinţă în proiect şi arată clar că, dacă îţi creşti vitele natural, cîştigă ambele părţi: şi oamenii, şi animalele”, a declarat Carlo Leifert, coordonatorul proiectului.