x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Laptele: Un pahar de sănătate

Laptele: Un pahar de sănătate

de Florina Zainescu    |    03 Iun 2008   •   00:00
Laptele: Un pahar de sănătate

Laptele organic este mult mai bogat în nutrienţi “responsabili” de reducerea riscului de cancer decît confratele convenţional, potrivit unui studiu al Universităţii Newcastle.

Laptele organic este mult mai bogat în nutrienţi “responsabili” de reducerea riscului de cancer decît confratele convenţional, potrivit unui studiu al Universităţii Newcastle.

 
Cercetătorii au descoperit că, atunci cînd vacile sînt lăsate libere pe păşuni să mănînce iarbă şi trifoi, laptele lor este mult mai bun avînd niveluri ridicate de acizi graşi bene­fici, antioxidanţi şi vitamine. Dife­renţa de calitate dintre laptele ecolo­gic şi cel convenţional este mai mică în timpul iernii, cînd toate vacile sînt hrănite cu furaje. 

 
BUN. Studiul, în care au fost implicate 25 de ferme, a arătat că pe timpul verii, în fermele organice, iarba naturală reprezintă circa 84% din alimentaţia vacilor, în timp ce, în sistemul convenţional, procentul este de numai 37%. În acelaşi timp, concentraţia de acid linoleic conjugat – despre care se spune că pre­vine apariţia cancerului – este cu 60% mai mare în laptele bio decît în laptele normal. Plus că varianta organică e mai bogată şi în acizi graşi omega-3 şi vitamina E, substanţe considerate “responsabile” pentru reducerea riscului de cancer şi boli de ini­mă. “Acest studiu demonstrează clar că dieta animalelor este cea mai importantă cauză care face diferenţa între laptele organic şi cel con­ven­ţi­o­nal”, a declarat Gillian Butler, director de producţie animală la Grupul de Ferme Ecologice al Universităţii Newcastle, citată de presa brita­nică.

Acest studiu este parte a unui proiect pan-european de verificare a impactului alimentaţiei animalelor asupra sănătăţii acestora şi a ca­li­tă­ţii laptelui. “Această lucrare re­pre­zintă un punct de referinţă în proiect şi arată clar că, dacă îţi creşti vitele na­tural, cîştigă ambele părţi: şi oa­menii, şi animalele”, a declarat Carlo Leifert, coordonatorul proiectului.

×
Subiecte în articol: bio